Германски учени установиха, че вирусът прониква в чрез нервните клетки

...
Германски учени установиха, че вирусът прониква в чрез нервните клетки
Коментари Харесай

Разкриха как коронавирусът прониква в мозъка

Германски учени откриха, че вирусът прониква в посредством нервните кафези в обонятелна част на носната лигавица. Резултатите от проучването са оповестени в списание „ ”.
Вече стана ясно, че COVID-19 не е просто респираторно заболяване. Освен че нападна белите дробове, SARS-CoV-2 въздейства на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт и на централната нервна система. Всеки трети пациент с COVID-19 споделя и за неврологични признаци като загуба или смяна на обонянието и усета, главоболие, отмалялост, световъртеж и гадене. При някои пациенти коронавирусната зараза е съпроводена от инсулт или други съществени болести, породени от проникването на вируса в мозъка.
 Учени: Коронавирусът може да състари мозъка с 10 години Учени: Коронавирусът може да състари мозъка с 10 години
Хора, които се възвръщат от последствията от ковид, може да претърпят съществени проблеми с функционалностите на мозъка. В най-лошия слу...
Германски учени от берлинската клиника „ ” решили да изследват метода, по който новият ковид стига до мозъка и реакцията на имунната система.
Те разкрили доказателства за съществуването на вируса в невроанатомичните структури, свързващи очите, устата и носа с мозъчния дънер и благодарение на електронен микроскоп разкрили фотография на вируса, проникващ в обонятелната част на носната лигавица. Именно там учените разкрили оптимален вирусно натоварване както от вътре в нервните кафези, по този начин и в израстъците на разположените наоколо епителни кафези.
Тези данни удостоверили хипотезата, че SARS-CoV-2 употребява обонятелната част на носната лигавица като вход към мозъка , се споделя в известието.
Попадайки в лигавицата, вирусът употребява анатомични връзки като, да вземем за пример, обонятелния нерв. Данните сочат, че вирусът се придвижва от една към друга нервна клетка, с цел да доближи до мозъка.
 Руски учени виждат нови евентуални проблеми от ковид - за мозъка Руски учени виждат нови евентуални проблеми от ковид - за мозъка
Коронавирусната зараза може да заплашва със съществено увреждане мозъка, настояват съветски учени. Професорът в Политехническия университе...
Напълно допустимо е вирусът да се придвижва и през кръвоносните съдове , защото следи от него са открити по стените на кръвоносните съдове на основния мозък, допускат учените.
Те акцентират, че SARS-CoV-2 не е единственият вирус, който може да попадне по този метод в мозъка. Подобен път на напредване употребяват вирусите на херпес и на бяс.
Наличието на SARS-CoV-2 в нервните кафези на обонятелната част на носната лигавица изяснява неврологичните проблеми при пациенти с COVID-19 като загубата на подушване или усет. SARS-CoV-2 е открит и в области на мозъка, които управляват жизненоважни функционалности като дишането. Затова не би трябвало да се изключва вероятността при пациенти с тежка форма на COVID-19 съществуването на вируса в тези области на мозъка да задълбочат проблемите с дишането или със сърдечно-съдовата активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР