Германски и американски палеонтолози диагностицираха остеосарком в прародителя на костенурката

...
Германски и американски палеонтолози диагностицираха остеосарком в прародителя на костенурката
Коментари Харесай

Учени откриха, че дори праисторическите влечуги са заболявали от рак

Германски и американски палеонтолози диагностицираха остеосарком в прародителя на костенурката – влечуго Pappochelys rosidae (на гръцки значи “дядо на костенурката “), което е живяло преди към 240 милиона години.Учените означават, че това е най-старият прочут случай на такова заболяване във висши гръбначни животни. “Резултатите от проучването ни разрешават да разсеем мита за връзката сред рака и развиването на цивилизацията: заболяването съпровожда живите същества през всички стадии на еволюционното развиване. ”

 Болест в епохата на динозаврите: учените разкрили раковите кафези в останките на античното влечуго
Болест в епохата на динозаврите: учените разкрили раковите кафези в останките на античното влечуго Вкаменелите остатъци от Pappochelys rosidae са открити в югозападна Германия през 2013 година. С помощта на микроскопия и компютърна томография, специалистите са изследвали лявата бедрена кост на влечугото, с дължина към пет сантиметра. На него се открива огромен сектор, анализът на който демонстрира, че Pappochelys rosidae е страдал от периостален остеосарком. Този тип злокачествено заболяване се развива на повърхността на костта.Според съавтор на проучването, откривател в Музея по естествена история на Карнеги (САЩ) – Брус Ротшилд, извънредно рядко се откриват ракови кафези в антични остатъци, защото е много мъчно да се реализира от техническа позиция.Независимо от това, учените считат, че рисковата болест е “удряла ” живи същества не по-малко от през днешния ден. Авторите означават:„ Резултатите от изследването потвърждават, че неконтролираният напредък на туморни кафези в живите същества се е случил даже в интервала на триаса и, че ракът не е присъща линия на актуалната цивилизация. Този проблем се корени надълбоко в историята на еволюцията на гръбначните животни. ”Pappochelys rosidae, предците на актуалните костенурки, са живели преди към 242 – 235 милиона години. Въпреки това, заради дългото тяло и опашката, те по-скоро приличали на гущери. Pappochelys rosidae нямали ризница, само че ребрата в гърдите им към този момент били разширени.


 2 1 - Учени откриха, че даже праисторическите влечуги са заболявали от рак
След няколко десетки милиона години те се преобразили, с цел да образуват „ ризница “. Като цяло, образуването на цялостна черупка лишило към 50 милиона години. Напълно “бронирани ” костенурките се появили преди към 210 – 205 милиона години.
Интересните неща
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР