Германски депутат каза в неделя, че е била задържана за

...
Германски депутат каза в неделя, че е била задържана за
Коментари Харесай

Задържали германски депутат в Турция заради публикации в социалните медии

Германски народен представител сподели в неделя, че е била арестувана за няколко часа при влизане в Турция по-рано този месец поради изявления в обществените медии, които е написала през 2019 година, като добави, че тя не се отхвърля да пътува още веднъж до Турция и ще изрази мнението си за управляващите в Анкара, предава Ройтерс.

Гьокай Акбулут, член на Бундестага от крайнолявата Лява партия,  е била арестувана на летището в Анталия на 3 август след издадена заповед за арест от турския държавен прокурор за хипотетична " агитация на гнет ", сподели тя.

Германия е дом на най-голямата общественост на турската диаспора в света, само че връзките сред Берлин и Анкара бяха обтегнати през последните години от немските рецензии против репресиите на президента Тайип Ердоган против хипотетични съперници след несполучливия прелом през 2016 година и военната атака на Турция против кюрдските милиции в Сирия през 2019 година

Акбулут, родена в Турция немска гражданка от кюрдски генезис , е била освободена, откакто се е свързала с немското външно министерство, сподели тя. Турските управляващи не са открити за коментар.

Акбулут подлага на критика турското държавно управление за " воденето на брутална война против кюрдското население в страната и отвън границите й ", съгласно нейния формален уеб страница.

" Ще пътувам до Турция през октомври още веднъж като част от пътуването на делегацията на германско-турската парламентарна група и, както постоянно, няма да подценявам думите си: " Освободете всички " (кюрдски затворници), написа тя в обява в обществената медийна платформа X, до неотдавна известна като " Туитър ".

Не стана ясно какво тъкмо има поради, нито кои изявления в обществените медии съгласно нея са провокирали турската заповед за арест.

Германското посолство в Анкара и консулството в Анталия са били в контакт с депутата, сподели източник от немското външно министерство пред Ройтерс.

40-годишната Акбулут прикани за унищожаване на немската възбрана за Кюрдската работническа партия (ПКК), която се смята за терористична група от Европейския съюз и Съединените щати.
 110 задържани в Турция в навечерието на президентските избори
110 задържани в Турция в навечерието на президентските избори

Те са обвинени във връзки с терористичната организация ПКК
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР