Германската RWE и Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) са

...
Германската RWE и Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) са
Коментари Харесай

Германия договори доставки на втечнен газ от ОАЕ

Германската RWE и Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) са сключили договорка за доставка на полутечен природен газ за Германия. ADNOC ще достави 137 хиляди куб. метра LNG през тази година, които ще са първите количества за строящия се терминал в Брунсбютел, оповестиха от RWE. Очаква се ADNOC да резервира още пет товара полутечен природен газ за немски клиенти през 2023 година, написа Financial Times, базирайки се на човек, осведомен с въпроса.

От началото на съветската инвазия в Украйна Германия се стреми да си обезпечи импорт на сила от източници отвън Русия. Количеството LNG, обезпечено досега при визитата на немския канцлер Олаф Шолц в Персийския залив, обаче е прекомерно малко спрямо потребностите на Берлин, с цел да размени съветския газ, който преди началото на войната в Украйна осигуряваше над половината от половината от общите доставки за страната.

Двустранната договорка с ОАЕ също обгръща и други енергийни съглашения, в това число с фирмите Steag и Aurubis за доставка на нисковъглероден амоняк за водородно гориво за декарбонизация на промишлените браншове, като първите количества са пристигнали в Хамбург този месец. ADNOC достави през септември и първата си пратка дизелово гориво за Германия в границите на съглашение за 250 хиляди тона дизел месечно през идната година. Masdar, компанията за възобновими енергийни източници на ОАЕ, също ще изследва планове за офшорни вятърни паркове в Северно и Балтийско море край немския бряг в опит да генерира 10 GW възобновима сила до 2030 година
Реклама
" Трябва да се уверим, че производството на полутечен природен газ в света е напреднало до степен, при която съществуващото огромно търсене може да бъде посрещнато, без да се постанова да се прибягва до индустриалния потенциал, който съществува в Русия ", съобщи Шолц преди оповестяването на договорката, предава Reuters.
Преговори с Катар
В неделя Шолц посети Катар, която е най-големият експортьор на LNG в света. RWE към този момент е сключила договорка с Катар през 2016 година за доставка на 1.1 млн. тона LNG годишно, само че тя ще изтече идната година. В момента RWE и Uniper купуват газ от страната на спот пазара. Миналата седмица неизвестен източник е декларирал пред Reuters, че е малко евентуално двете компании да подпишат съглашения с Катар по време на визитата на Шолц, защото държавните представители нормално първо подписват по-широкообхватни съглашения, които по-късно дават опция на комерсиалните страни да уточнят детайлностите.

През май Reuters заяви, че договарянията сред двете страни са се сблъскали с компликации, защото Германия не е желала да се ангажира със покупко-продажби за най-малко 20 години, както и е желала цените да бъдат обвързани с холандските референтни цени на газа, а не с тези на петрола. Един от източниците на организацията е декларирал, че сега договаряния са по-конструктивни, в сравнение с са били преди няколко месеца. Друг източник твърди, че двете компании евентуално ще се спогодят за 15-годишни покупко-продажби, а съгласно трети договорката може да бъде подписана до седмици.
Реклама Полша към този момент има газова връзка с НорвегияПремиерите на Полша и на Дания Матеуш Моравецки и Мете Федериксен откриха в Голеньов в северозападна Полша газопровода " Балтика ", който свързва норвежки газови залежи с Полша и ще подсигурява на страната самостоятелност от съветските газови доставки. Той беше построена с европейско финансиране, откакто Европейска комисия я разгласи за " план от общ интерес ", допускащ диверсификация на доставките на горивото. Първите количества е планувано да стартират да се доставят на 1 октомври и оборудването се чака да доближи цялостния си потенциал следващата година. Газопроводът е с дължина от 900 км и потенциал от 10 милиарда куб. м. газ годишно и ще разреши на Полша да задоволи главните си потребности от природен газ, дружно с доставките на полутечен газ на плаващ терминал, който строи сега. Около 3 милиарда куб м. газ по " Балтика " ще се връщат назад от Полша в Дания, която ще ги употребява за своите потребности. Полската газова компания PGNiG има 62 газови концесии в Норвегия, като се чака, че добивите от тях ще доближат към 3 милиарда куб. м през 2022 година, написа полското издание Business Insider. Компанията подписа през май контракт с норвежката Equinor за още 2.4 милиарда куб. м през 2023 година Свързани публикации " Северен поток " спря след подозрения за бойкот 28 септември 2022, 10:57 Войната в Украйна ще коства на международната стопанска система 2.8 трлн. $ до края на 2023 година 27 септември 2022, 09:45 Страховете от криза натискат цените на природния газ и CO2 квотите надолу 26 септември 2022, 17:33 Американската GIP закупи немската wpd offshore, която има голям план в Румъния 24 септември 2022, 08:31 Германия е изправена пред опасността от деиндустриализация 22 септември 2022, 06:15 Германия национализира енергийния снабдител Uniper 21 септември 2022, 12:25 Вижте още публикации Коментари и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите Към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР