Германската полиция разпореди да бъде разпръсната демонстрация с участието на

...
Германската полиция разпореди да бъде разпръсната демонстрация с участието на
Коментари Харесай

Германската полиция спря демонстрация с участието на хиляди кюрди в Кьолн

Германската полиция разпореди да бъде разпръсната проява с присъединяване на към 15 000 кюрди в Кьолн. против турската атака в Сирия, защото хора от шествието носеха голям брой знаци на ПКК, неразрешени в страната, съобщи Франс прес.

Мнозина стачкуващи развяха неразрешени флагове с облика на историческия водач на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан. Други дефилираха маскирани и отхвърлиха да открият лицата си, стимулира се представител на локалните органи на реда, потърсен от Агенция Франс Прес. Полицията заяви, че е задържала двама души и е събрала данните на огромен брой други.

ПКК е оповестена за терористична организация от Турция и западните й съюзници; в Германия е неразрешено обществено да се показват нейните знаци. В предишното Анкара постоянно упрекваше Берлин, че се отнася прекалено толерантно към нарушителите на възбраната, взели участие в сбирки на кюрди в Германия.

Шествието в Кьолн потегли в средата на деня в напрегната атмосфера. Близо 2000 служители на реда бяха мобилизирани, с цел да предотвратяват възможни произшествия. Демонстрантите бяха спрени по средата на маршрута поради носените от тях знаци на ПКК. Полицията ги придружи до сборния пункт и тогава не бе обявено за конфликти.

" Ситуацията остава прекомерно напрегната ", разяснява въпреки всичко представител на локалната полиция, който се притеснява, че с рухването на нощта ще стартират произшествия сред най-радикалните стачкуващи и силите на реда или пък с присъединяване на турски националисти.

Някои стачкуващи в Кьолн подвигаха плакати с надписи " Свобода за Кюрдистан " и " Засрами се, Европа! Инициатор на шествието бе кюрдска организация, близка до ПКК съгласно немските секрети служби.
Германски медии оповестиха, че ядосани стачкуващи са нападнали служители на реда с дръжки на флагове, само че тези произшествия бързо са завършили.

Други участници в шествието носеха лозунги в възхвала на кюрдите в сирийския Африн, където продължава турската интервенция " Маслинова клонка ". " Свобода за Африн ", турският президент Реджеп Тайип " Ердоган е деспот ", се четеше на плакатите. Оратор прикани " да се постави завършек на бруталната експанзия на турските военни ".
" Турция стартира нападателна война в прорез с интернационалното право ", отсече през днешния ден съпредседателят на кюрдската общественост в Германия Мехмет Танриверди в районното издание " Хайлбронер щиме ".

В Германия пораства безпокойството, че турско-кюрдският спор ще се придвижи на нейна територия, където живеят близо един милион кюрди и към три милиона турски жители или хора от турско родословие - това е най-голямата турска диаспора в света.

Външният министър Зигмар Габриел настоя тази седмица Анкара да спре военната си атака и разгласи, че замразява оръжейна доставка за Турция, предопределена за рационализация на немските й танкове " Леопард ", употребявани в Северна Сирия. Освен това Германия изиска казусът да бъде прегледан от НАТО, където страната членува наред с Турция.

Кметът на Кьолн Хенриета Рекер прикани стачкуващите да показват " извънредно по кротичък метод ", отбелязва Агенция Франс Прес.

Във Франция също имаше през днешния ден прокюрдски демонстрации, само че в по-малък мащаб - стотици участници в Париж и близо 500 в Марсилия. /БТА/
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР