Германската икономика се сви по-силно от очакваното през последното тримесечие

...
Германската икономика се сви по-силно от очакваното през последното тримесечие
Коментари Харесай

Свиване на икономика на Германия с 0,7% в края на 2021 г. заради Covid вълната на Омикрон

Германската стопанска система се сви по-силно от предстоящото през последното тримесечие на 2021 година, защото въведените рестриции поради мощната Covid вълна на Омикрон навредиха на бизнес интензивността, съобщи БНР.

Брутният вътрешен артикул на водещата европейска стопанска система се сви с 0,7% през последното тримесечие на 2021 година по отношение на третото тримесечие, когато набъбна с 1,7 на 100, до момента в който осредните упования бяха за по-умерен спад с 0,5 на 100, демонстрират експресни данни на немската статистика Destatis.

След като икономическите резултати се покачиха още веднъж през лятото макар възходящите усложнения при доставките и дефицита на материали, възобновяване на немската стопанска система спря в края на годината заради четвъртата вълна на Covid-19 и следващото усилване на превантивните ограничения за ограничение на броя на коронавирусните инфекции.

С оглед на това, през четвъртото тримесечие на 2021 година разноските за извънредно ползване на семействата понижиха по отношение на предходното тримесечие, до момента в който държавните разноски за извънредно ползване означиха нарастване. Брутното формиране на главен капитал в строителството също означи спад, демонстрират експресните данни на формалната федерална статистика Destatis.

По-детайлни данни за представянето на немската стопанска система през последното тримесечие на миналата година ще бъдат показани от Destatis на 25 февруари. Спрямо последното тримесечие на 2020 година Брутният вътрешен продукт в края на 2021 година се увеличи с 1,4%, само че след агресия с 2,8% през третото тримесечие. Спрямо края на 2019 година (преди началото на коронавирусната пандемия) Брутният вътрешен продукт на Германия в края на 2021 година е към момента с 1,5% под равнището от преди пандемията.

Федералната статистическа работа също по този начин регистрира, че Брутният вътрешен продукт на Германия за цялата 2021 година се е нараснал с 2,8% по отношение на миналата година. Преди дни немското държавно управление намали до 3,6% от 4,1% прогнозата си за напредък на Брутният вътрешен продукт през 2022 година, а икономическият министър Роберт Хабек означи, че се чака закъснение на растежа до 2,3% през 2023 година

Със слабите данни за четвъртото тримесечие вероятността Германия да изпадне в криза при започване на 2022 година се усили, означи Карстен Бжески, икономист от банката ING. Но даже стопанската система да изпадне в техническа криза, тази криза ще бъде лека и краткотрайна и е малко евентуално да навреди на пазара на труда, добави икономистът. "Напротив, ние се придържаме към нашето мнение, че немската стопанска система ще направи впечатляващо завръщане напролет ", означи Бжески.

Андрю Кенингам, икономист в Capital Economics, пък разяснява днешните данни по този начин: "Съмняваме се, че възобновяване на Германия ще бъде доста мощно тази година, защото проблемите във веригите на доставки евентуално ще бъдат изчистени много постепенно, само че също так и заради продължаващите опасения по отношение на коронавирусната пандемия и високата инфлация “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР