Германската икономика се превръща от локомотив на Европа в болен

...
Германската икономика се превръща от локомотив на Европа в болен
Коментари Харесай

Време е да се промени стратегията. Европа брои загуби и търси виновни

Германската стопанска система се трансформира от локомотив на Европа в " болен човек ", пишат западни медии. Зависимост от китайския пазар, имиграция, администрация, застаряващо население – всички проблеми се изострят. Правителството не предлага промени, които да подобрят обстановката, а Министерството на стопанската система не има вяра в усъвършенстване освен в непосредствен, само че даже и в средносрочен проект.

Не постоянно е било по този начин

Според прогнозите на МВФ в Г-7 единствено Германия чака понижаване на Брутният вътрешен продукт. И през идващите години немската стопанска система ще пораства по-бавно, в сравнение с тази на Съединени американски щати, Англия, Франция и Испания. Рейтинговите организации удостоверяват това. Така, съгласно “Стандарт енд Пуър ” през август показателят на бизнес интензивността падна до най-малко от три години - 44,7. Някои немски предприемачи обаче са уверени, че всичко е под надзор. Холгер Шмидинг, основен икономист в “Беренберг ”, показва рекордна претовареност, огромен брой свободни работни места и по-добро географско местонахождение. Докато старшият европейски икономист на “Алианц ” Жасмин Грошл признава, че Германия е в криза, тя е сигурна, че нещата не са толкоз зле.

Всички са чували немското икономическо знамение от 50-те години на предишния век. Растежът на Брутният вътрешен продукт е десет-петнадесет % годишно. До 60-те години промишленото произвеждане е на второ място по-късно в Съединените щати. Това беше значително улеснено от рационална обществена стратегия и проекта “Маршал ”, който планува доставка на съоръжение и друга помощ за възобновяване на икономическата интензивност. В резултат на това стопанската система се отличава както в индустриалната сфера, по този начин и в селското стопанство.

" Разбира се, съседите желаеха да се възползват от обстановката. Така Германия получи отговорности към някогашните членове на Съвета за икономическа взаимопомощ ", показва финансовият анализатор Михаил Беляев. От една страна това даде подтик на развиване, от друга се трансформира в колосално задължение, което предопредели актуалните проблеми.

Сами са си отговорни

Експертът Георги Михайлец изяснява, че всички проблеми се дължат на обстоятелството, че Берлин е дал приоритет на политиката в ущърб на стопанската система. „ Още повече, че това се случи доста преди сегашните компликации – когато страната се съгласи да субсидира слабите европейски стопански системи в името на статута на водач на Европейски Съюз “, прецизира той. Освен това Германия е известна със обществени стратегии за подкрепяне, а това е спомагателен напън върху бюджета.

Отделна тематика на този декор е възходящата миграция. Повечето идват в страната за по-добър живот, а страната им дава опция да живеят без да работят. Според специалисти геополитическите решения на НАТО и самата Германия са съдействали за притока на бежанци. В желанието си да запазят имиджа си, управляващите не смеят да преразгледат въпроса.

Чувства се и общоевропейският проблем - застаряването на популацията. Всяка година работещите понижават, тежестта върху пенсионната система се усилва. Възрастните жители са скъпи за стопанската система и държавните управления се пробват да накарат хората да работят допустимо най-дълго. Бившият евродепутат Нотис Мариас сподели, че на континента е почнал процесът на повишение на възрастта за пенсиониране до 74 години. " Много развити страни изпитват това. Дори там, където въпросът не е толкоз изострен на хартия, всичко се взема решение от първо потомство бежанци и тази група от популацията не способства за икономическия напредък ", споделя Михайлец.

Освен това де обръща внимание на бавното възобновяване на китайската стопанска система след пандемията, размерът на износа на коли, машини, принадлежности, химикали и други основни артикули е намалял. Сред главните систематични проблеми са високите корпоративни налози, бюрокрацията, неналичието на вложения в пътна и цифрова инфраструктура и енергийната рецесия.

Горчив хап

Германското министерство на стопанската система и опазването на климата не вижда късмет за икономическо възобновяване даже в средносрочен проект. Спадът в производството и продажбите на дребно, инфлацията и сложните външни стопански условия не разрешават на страната да излезе от дупката. Правителството към момента не е показало изцяло решение, сподели Йорг Кремер, основен икономист в “Комерцбанк ”. А препоръчаните способи за излизане от рецесията повдигат доста въпроси.

Например пенсионната промяна няма да помогне за повишение на работоспособността на възрастните жители. " Стоенето на машината на 70 няма да се получи, тъй че хората просто ще преминат към други стратегии за обществена поддръжка. Германското държавно управление не може да ги понижи, в противоположен случай ще получи стихия от митинги ", уверен е Беляев. Той вижда излаз в развиването на технологиите за изкуствен интелект и роботизирането на производството.

Намаляването на цената на газа също не улесни промишлеността. Проблемът е, че Германия загуби дълготрайни контракти и част от инфраструктурата си - загубата на " Северен поток " и затварянето на атомните електроцентрали ускоряват рецесията.

Според анализаторите единственият метод Германия да се " възвърне " е да развие прагматичен метод към стопанската система. Установяването на партньорства с Азия ще обезпечи развиването на индустриалния и софтуерния бранш, ще притегли вложители и ще сътвори поток от трудова миграция. Но за това е належащо да се откаже от политическите упоритости при вземането на решения.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР