Германската икономика показва устойчивост в предизвикателна икономическа среда, но растежът

...
Германската икономика показва устойчивост в предизвикателна икономическа среда, но растежът
Коментари Харесай

Разходите за труд са сред основните бизнес рискове за компаниите в Германия, сочи проучване

Германската стопанска система демонстрира резистентност в предизвикателна икономическа среда, само че растежът ще остане слаб през тази година, показаха от Асоциацията на немските индустриално-търговски камари (DIHK), като от браншовата организация резервираха прогнозата си за застоялост на стопанската система (близък до нулата стопански напредък - бел. ред) през 2023 година, съобщи Ройтерс.

" Продължават да липсват признаци на по-сериозен напредък ", съобщи Иля Нотнагел, член на управителния съвет на асоциацията, при показване на отчет по тематиката, в Берлин.

Въпреки високите цени на силата, повишаващите се лихвени проценти и войната в Украйна фирмите демонстрират забележителна резистентност, само че вероятностите за идните дванадесет месеца остават мрачни, сочи изследването на DIHK, извършено измежду 21 000 немски компании.

Към началото на годината 34 на 100 от фирмите, взели участие в изследването, правят оценка положението си като положително, 51 на 100 считат актуалната си бизнес обстановка като приемлива, а 15 нас 100 - като неприятна. Полученият резултат от 19 пункта е малко по-нисък от дълготрайната междинна стойност от 21 пункта, обявиха специалистите.

" Като цяло би трябвало да заключим, че на немската стопанска система й липсва подтик ", сподели Нотнагел. " Световната стопанска система и вътрешното търсене за жалост не съумяват да дадат никакъв подтик сега ".

Той добави, че е належащо подсилване на вътрешната стопанска система. " Спешно се нуждаем от нов подтик за частните вложения, само че и за развиването на инфраструктурата ", сподели Нотнагел.

Компаниите не престават да правят оценка цената на силата и суровините като максимален бизнес риск, макар че наклонността леко отстъпва. Понастоящем малко под две трети от фирмите считат това за риск в съпоставяне със 72 на 100 при започване на годината.

Вторият фактор, който тревожи компаниите, са разноските за труд, дължащи се освен на дефицита на квалифицирани служащи, само че и на възходящата инфлация, обявиха от DIHK. От интервюираните компании 53 на 100 показват разноските за труд като бизнес риск, спрямо 49 на 100 при предходното изследване, добавя Ройтерс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР