Германската годишна инфлация се ускори през септември до 10%, достигайки

...
Германската годишна инфлация се ускори през септември до 10%, достигайки
Коментари Харесай

Инфлацията в Германия достигна през септември над 70-годишен връх от 10%

Германската годишна инфлация се форсира през септември до 10%, достигайки най-високо равнище от повече от 70 години насам, демонстрират дефинитивни неревизирани данни на немската публична статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през септември с 1,9% по отношение на август, когато се усили с 0,3%, отбелязвайки най-солиден месечен растеж от март насам, когато скочи с 2,5 на 100.

Инфлацията на годишна база се форсира внезапно през септември до 10% от 7,9% през август. Това е най-солидното повишаване на немската инфлация от далечната 1951 година, когато тя се увеличи с близо 11 на 100.

Потребителските цени в Германия не престават да се повишават в резултат на задълбочаващата се енергийна рецесия в най-голямата стопанска система в Европа, както и на продължаващите спирания при веригите на доставки.

" Нивото на инфлация доближи нов рекорден връх в историята на обединена Германия от 10 на 100 ", означи доктор Георг Тийл, президент на Федералната статистическа работа и изясни:

" Основните аргументи за високата инфлация към момента са големите нараствания на цените на енергийните артикули. Но също по този начин все по-често виждаме нараствания на цените за доста други артикули, изключително при храните. Освен това приключването на държавната помощ за транспортен билет от 9 евро и на отстъпките при горивата усилиха повишаването през септември 2022 година ".

През септември растежът на енергийните цени на годишна база се задълбочи до 43,9% от 35,6% през август, като изключително мощен растеж от 51,8% имаше при сметките за сила на семействата: цените на мазута са се нараснали повече от два пъти за една година (със 108,4%), а тези на природния газ - с 95,1 на 100. Потребителските цени на тока пък набъбнаха през септември с 30,5% след покачване с 16,5% през август.

Хранителните артикули нарастнаха на годишна база с 18,7% след повишаване с 16,6% през август. Поскъпват осезаемо питателните мазнини и олио (с 49%), както и млечните артикули и яйцата (с 29,1%). Потребителските цени също по този начин нарастват осезаемо при месото и месните артикули (с 19,5%) и при хляба и зърнените артикули (с 18,5%).

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) пък набъбна през септември с 2,2% не месечна база (след покачване с 0,4% през август) и с цели 10,9% на годишна база (след напредък с 8,8% през август).

Данни удостоверяват, че казусът с високата инфлация като в Германия, по този начин и в цяла Европа, остава неуреден и ще ускори упованията, че и на идващото си съвещание на 27 октомври Европейската централна банка може да увеличи по-агресивно главните си лихви (със 75 базисни пункта вместо с 50 пункта).
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР