Германската годишна инфлация се ускори през август по-силно от очакваното,

...
Германската годишна инфлация се ускори през август по-силно от очакваното,
Коментари Харесай

Изненадващо ускоряване на инфлацията в Германия през август до 7,9%

Германската годишна инфлация се форсира през август по-силно от предстоящото, достигайки още веднъж 40-годишния връх от 7,9%, регистриран през май, демонстрират предварителни данни на немската публична статистика Destatis, представени от БНР.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през август с 0,3% по отношение на юли, когато набъбна с 0,9 на 100. Инфлацията на годишна база се форсира през август до 7,9% от 7,5% през юли, до момента в който междинните прогнози бях за повишение на инфлацията със 7,8 на 100. По този метод потребителската инфлация в Германия още веднъж доближи регистрирания през месец май 40-годишен връх от 7,9%.

През август 2022 година цените на силата нарастват с 35,6% на годишна база след покачване с 35,7% през юли.

В същото време цените на храните се покачват през август по отношение на година по-рано с 16,6% след напредък с 14,8% през предходния месец, до момента в който растежът на цените на услугите се форсира до 2,2% от 2% през юли. Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP съгласно общите европейски стандарти) пък набъбна през август с 0,4% на месечна база и с цели 8,8% по отношение на същия месец на 2021 година и след покачване с 8,5% през юли.

Данни удостоверяват, че казусът с високата инфлация като в Германия, по този начин и в цяла Европа, остава неуреден и евентуално ще ускори упованията, че на съвещанието си през идната седмица Европейската централна банка може да увеличи още по-агресивно главните си лихви.

Пазарните участници към този момент правят оценка на към 50% вероятността за повишение на евролихвите през септември с цели 75 базисни пункта, откакто през юли ЕЦБ подвигна лихвените ставки с 50 базисни пункта - първо тяхно покачване от 2011 година насам.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР