Германската демократична република (ГДР) е създадена на 7 октомври 1949

...
Германската демократична република (ГДР) е създадена на 7 октомври 1949
Коментари Харесай

Краят на ГДР: как се провали един безумен експеримент

Германската демократична република (ГДР) е основана на 7 октомври 1949 - четири години след края на Втората международна война. Федерална република Германия (ФРГ) е учредена четири месеца по-рано. Германското разделяне дава отговор на вижданията на страните-победителки във войната - Съединени американски щати, Англия и Франция, от една страна, и Съюз на съветските социалистически републики от друга. Те взаимно бяха надделели националсоциализма, само че пътищата им по-късно се разделиха.

Западните съдружници утвърдиха парламентарната народна власт във Федерална Република Германия. В Източна Европа обаче бе въведена тирания по руски пример. Основните ѝ характерности бяха: планова стопанска система, липса на правов ред, цялостен надзор над печата и неспособност за свободни пътувания отвън страната.

Държавите от някогашния Източен блок съществуваха в тези условия чак до измененията през 1989/90 година. Германска демократична република беше по-особен случай – както в географски, по този начин и в политически смисъл, тъй като от нейната западна граница започваше свободната част на Европа. Столицата Берлин също бе поделена сред четирите победителки във войната. Западен Берлин се трансформира в нещо като остров на свободата посред комунистическата Източна Германия.

В Берлин се сблъскваха две изцяло противоположни системи – капитализмът и „ действителният " социализъм. През метрополията с население от 3,3 милиона поданици преминаваше линията на разделянето по времето на Студената война. До 1961 година това беше и най-пропускливото място, през което бегълци от Германска демократична република и от останалите комунистически страни в Източна Европа можеха да преминат на Запад.

Масови бягства до август 1961

Берлинската стена 1961 - 1989Снимка: DW

Тази опция бе отстранена със градежа на Берлинската стена през август 1961. Дотогава обаче над 1 милион души към този момент бяха обърнали тил на Германска демократична република, тъй като не можеха да се примирят с стопанската система на недостига и духовната мизерия на едно несвободно общество. 

След издигането на Берлинската стена хората в разграничена Германия последователно се отчуждиха едни от други. Към доближаване беше ориентиран курсът на разведряване, подет през 1970-те години от тогавашния немски канцлер Вили Бранд. За тези си заслуги той по-късно бе отличен с Нобеловата премия за мир. Съществуването на две немски страни беше затвърдено през 1973 година, когато двете страни станаха пълноправни членки на Обединените народи. 

Фазата на относителна непоклатимост в Германска демократична република обаче продължи единствено няколко години. Икономически режимът беше нежизнеспособен. Стопанските компликации способстваха за неуспеха на източногерманската тирания, споделя по този мотив за Дъждовни води историкът Франк Бьош. Директорът на Центъра за исторически проучвания „ Лайбниц “ напомня в тази връзка високата задлъжнялост на Германска демократична република към разнообразни западни страни. Бьош акцентира обаче, че решаващо е било недоволството на хората, показало се посредством „ невероятния напън на жителите на Германска демократична република за изселване от страната ".

През 1985, когато на власт в Съюз на съветските социалистически републики пристигна реформаторът Михаил Горбачов, доста хора в Германска демократична република се надяваха, че това ще докара до промяна на курса и в тяхната страна. Но държавният началник Ерих Хонекер и останалите ръководещи демонстрираха цялостно отвращение за промени. Недоволството на хората тогава се изля в всеобщи митинги. Увеличиха се и молбите за изселване. В рамките единствено на две години техният брой набъбна двойно - от 53 000 на близо 105 000. Само дребна част от подадените молби обаче бяха задоволени.

Последният рожден ден на Германска демократична република

Поледното празненство - на 7 октомври 1989 годинаСнимка: picture-alliance/dpa

Хонекер и Министерството за държавна сигурност - ЩАЗИ - към този момент не можеха да спрат разпадането на Германска демократична република. На 7 октомври 1989 година комунистическият режим отпразнува за финален път 40-годишнината от основаването на републиката. Само месец по-късно – на 9 ноември – падна Берлинската стена. Но същинският завършек на Германска демократична република настъпи година по-късно, на 3 октомври 1990-та, когато бе подписан договорът за обединяването на двете немски страни.

Вече от 33 години Германска демократична република от е част от Федерална република Германия, която сега наброява 83 милиона поданици. Това обаче не значи, че са заличени разликите: стопанската система в западните провинции си остава по-силна, там заплатите са по-високи, а източногерманците на управителни постове са прекомерно малко. Историкът Бьош счита, че ще би трябвало още много време, до момента в който изчезналата Германска демократична република престане да съществува и в главите на хората. За това са нужни три генерации, добавя той. Чак 70 или 80 години по-късно Германска демократична република ще стане затворена глава от историята, предвижда Франк Бьош.

*****

Разгледайте и тази изложба със фотоси на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР