Германия заведе дело срещу Италия в най-висшия съд на ООН,

...
Германия заведе дело срещу Италия в най-висшия съд на ООН,
Коментари Харесай

Германия даде Италия на съд заради искове за компенсации от нацистката епоха

Германия заведе дело против Италия в най-висшия съд на Организация на обединените нации , оповестява Би Би Си. Причината е опит Италия да изиска отплата за военни закононарушения от нацистката ера.

В писмо до Международния съд Германия съобщи, че Италия продължава да позволява каузи в националните си съдилища, макар решението от 2012 година, че сходни искове са неприемливи.

В него се споделя, че по-късно решение в Италия са заведени над 25 нови каузи.

В някои от тях съдилищата са постановили, че Германия би трябвало да заплати обезщетение.

Берлин заяви, че подава тъжба в този момент заради два настоящи каузи, при които парцелите в Рим, благосъстоятелност на немската страна, могат да бъдат иззети за финансиране на заплащания на обезщетения.

Съд в Италия съобщи, че ще реши до 25 май дали да наложи продажбата на избрани здания, някои от които обитават немски културни, исторически и просветителни институции.

Спорът датира от 2008 година, когато най-висшият италиански съд постанови, че Германия би трябвало да заплати към 1 милион евро (840 000 английски лири) на родственици на девет души, които бяха измежду 203-ма убити от немските сили в Тоскана през 1944 година

Германия твърди, че към този момент е изплатила милиарди евро на страни, наранени от Втората международна война след края на спора през 1945 година

В документите се цитира част от решението от 2012 година, в което се споделя, че като е позволила исковете в своите съдилища, Италия е " нарушила задължението си да зачита имунитета, на който Федерална република Германия се употребява според интернационалното право ".

Може да отнеме години, до момента в който Министерски съвет да издаде решение, само че Германия изиска от съда да вземе ограничения, с цел да спре Италия да продава на търг всевъзможен парцел, до момента в който се преглежда по-широкият й случай.

Министерски съвет със седалище в Хага, Холандия, е главният правосъден орган на Организация на обединените нации, като една от главните му функции е разрешаването на правни разногласия сред страните.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР