Германия смята да увеличи бюджета си за отбрана с до

...
Германия смята да увеличи бюджета си за отбрана с до
Коментари Харесай

Германия увеличава бюджета за отбрана с 10 милиарда евро през 2024-а година

Германия счита да усили бюджета си за защита с до 10 милиарда евро през идната година, с цел да помогне за финансирането на спомагателни разноски, пристигнали, поради войната в Украйна, написа Bloomberg, базирайки се на свои източници.

Министърът на защитата на Германия Борис Писториус упорства за спомагателни средства във финансовия проект за 2024 година, което би нараснало общо отпуснатите средства до 60 милиарда евро.

Финансовият министър Кристиан Линднер обаче надали ще се съгласи с цялата сума, която Писториус предлага съгласно източниците.
 Страната с най-многочислената войска в EС Франция увеличaва бюджета си за защита
Страната с най-многочислената войска в EС увеличaва бюджета си за защита

Планът идва съвсем година откакто Русия нахлу в Украйна, което се трансформира в най-голямата геополитическа опасност за Западна Европа

Средствата ще бъдат в допълнение към финансирания от дълг специфичен фонд на стойност 100 милиарда евро, разгласен от канцлера Олаф Шолц малко след съветската инвазия, за финансиране на възобновяване на немската войска през идващите години.

По думите на Писториус членовете на НАТО би трябвало да харчат най-малко 2% от Брутният вътрешен продукт за защита - нещо, което Германия се стреми да реализира.

Тази година министър на защитата възнамерява да похарчи 50 милиарда евро от постоянния бюджет за защита и да употребява 8,5 милиарда евро от специфичния фонд.

Освен това държавното управление ще употребява към 2 милиарда евро от различен пакет за доставка на муниции и друго военно съоръжение за Украйна, като общите разноски за защита доближат към 60 милиарда евро.

Според представител на Шолц, канцлерът не възнамерява да се намесва и ще остави договарянията за бюджета на министрите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР