Германия ще върне картина, открадната от нацистките войски през 1943

...
Германия ще върне картина, открадната от нацистките войски през 1943
Коментари Харесай

Германия връща на Италия картина, открадната от нацистките войски

Германия ще върне картина, открадната от нацистките войски през 1943 година от изложба " Уфици " в италианския град Флоренция. Платното " Ваза с цветя " на холандския занаятчия Ян ван Хейсум до момента е било владеене на семейство в Германия. Това съобщи английската социална медия БиБиСи.

 До връщането на оригинала, мястото на картината е заето от нейна чернобяла фотография с надпис До връщането на оригинала, мястото на картината е заето от нейна чернобяла фотография с надпис "открадната " © БГНЕС
Директорът на флорентинския музей " Уфици " Айке Шмид съобщи през януари, че Германия има честен дълг към връщането на картината.

Картината е преоткрита през 1991 година след обединяването на Германска демократична република и Федерална Република Германия, само че оттогава насетне опитите тя да бъде върната във Флоренция са несполучливи.

Неназованото немско семейство желае 2 млн. евро за картината, а немските управляващи дълго отхвърлят да се намесят, тъй като съгласно тях отминалостта на кражбата е над 30 година

След апела на шефа на музея през януари тази година, немските управляващи се свързват с наследниците на боеца, откраднал картината. Според немските управляващи наследниците нямат права върху откраднатото платно, до момента в който юристите на фамилията настояват, че картината е била закупена, а не открадната.

В последна сметка е реализирано съглашение с неназовани параметри сред немското държавно управление и фамилията.
 Галерия Галерия "Уфици " предизвести за прекомерно комерсиализиране на Леонардо да Винчи
Дирекцията на галерията "Уфици " във Флоренция насочи предизвестие против комерсиализацията на световноизвестния художник Леонардо да Винчи преди отб...

Ян ван Хейсум нарисувал картината онлайн във Флоренция през 1824 година, където по-късно тя е изложена. По-късно е била закупена от граф Леополд II Тускански, след което един век е прекарала в галерия паралелно до произведения на други именити холандски художници, оповестяват от изложба " Уфици ".

При присъединението на Италия във Втората международна война творбата е пренесена в прилежащо село през 1943 година, а три години по-късно била открадната от нацистките войски по време на похода им на север.

Директорът на изложба " Уфици " Айке Шмид е с немски генезис, само че е отдавнашен покровител на концепцията немското държавно управление да отстрани отминалостта за кражбите на творби на изкуството от нацистките войски.

До връщането на картината във музея, на нейно място стои чернобяла нейна фотография с надпис " открадната " на немски, британски и италиански.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР