Германия ще върне картина, открадната от нацистките войски през 1943

Германия ще върне картина, открадната от нацистките войски през 1943 ...

Германия връща на Италия картина, открадната от нацистките войски.


Германия ще върне картина, открадната от нацистките войски през 1943 г. от галерия "Уфици" в италианския град Флоренция. Платното "Ваза с цветя" на холандския майстор Ян ван Хейсум досега е било притежание на семейство в Германия. Това предаде британската обществена медия БиБиСи.

До връщането на оригинала, мястото на картината е заето от нейна чернобяла снимка с надпис "открадната" До връщането на оригинала, мястото на картината е заето от нейна чернобяла снимка с надпис "открадната" © БГНЕС
Директорът на флорентинския музей "Уфици" Айке Шмид заяви през януари, че Германия има морален дълг към връщането на картината.

Картината е преоткрита през 1991 г. след обединението на ГДР и ФРГ, но от тогава насетне опитите тя да бъде върната във Флоренция са неуспешни.

Неназованото германско семейство иска 2 млн. евро за картината, а германските власти дълго отказват да се намесят, защото според тях давността на кражбата е над 30 г.

След призива на директора на музея през януари тази година, немските власти се свързват с наследниците на войника, откраднал картината. Според немските власти наследниците нямат права върху откраднатото платно, докато адвокатите на семейството твърдят, че картината е била закупена, а не открадната.

В крайна сметка е постигнато споразумение с неназовани параметри между германското правителство и семейството.
Галерия "Уфици" предупреди за прекалено комерсиализиране на Леонардо да ВинчиГалерия "Уфици" предупреди за прекалено комерсиализиране на Леонардо да Винчи
Дирекцията на галерията "Уфици" във Флоренция отправи предупреждение срещу комерсиализацията на световноизвестния художник Леонардо да Винчи преди отб...

Ян ван Хейсум нарисувал картината на живо във Флоренция през 1824 г., където след това тя е изложена. По-късно е била закупена от граф Леополд II Тускански, след което един век е прекарала в изложба редом до творби на други именити холандски художници, съобщават от галерия "Уфици".

При присъединяването на Италия във Втората световна война творбата е пренесена в съседно село през 1943 г., а три години по-късно била открадната от нацистките войски по време на похода им на север.

Директорът на галерия "Уфици" Айке Шмид е с германски произход, но е отколешен поддръжник на идеята германското правителство да премахне давността за кражбите на произведения на изкуството от нацистките войски.

До връщането на картината във музея, на нейно място стои чернобяла нейна снимка с надпис "открадната" на немски, английски и италиански.

Източник: bnt.bg