Германия публикува план на Бундесвера за подготовка за конфликт между

...
Германия публикува план на Бундесвера за подготовка за конфликт между
Коментари Харесай

Защо Берлин плаши немците с война с Русия

Германия разгласява проект на Бундесвера за подготовка за спор сред Русия и НАТО. Местната преса назова опасността от такава война „ неизбежна “, до момента в който немското министерство на защитата не отхвърли приключването на информация в медиите. Какви са характерностите на този проект и за какво такава информация се оповестява обществено едвам в този момент?

Твърди се, че Германия се готви за война сред НАТО и Русия. Това заяви “Билд ”, базирайки се на скришен документ на Бундесвера. Според упованията на немското министерство на защитата спорът може да стартира през лятото на 2025 година В същото време ескалацията ще настъпи през февруари 2024 година, когато съветската войска ще стартира интензивно нахлуване в Украйна и ще отблъсне ВСУ.

През юли, съгласно изданието, Москва ще извърши хакерски атаки против балтийските страни, както и ще способства за експлоадирането на митинги на съветското малцинство в тях. След това, под предлог за изостряне на обстановката, Кремъл ще разгласи провеждането на огромни учения „ Запад-2024 “ на територията на Русия и Беларус, в които ще вземат участие 50 хиляди бойци.

Според проекта на Бундесвера Русия ще трансферира войски и ракети със междинен обхват в Калининград през октомври. Още през декември в региона на Сувалки ще възникне изкуствено провокиран „ граничен спор “ и „ безредици с многочислени жертви “. Резултатът от ескалацията ще бъде заповед на главнокомандващия на НАТО в „ Ден X “ за прекачване на 300 хиляди бойци на източния фланг, от които 30 хиляди са германци.

Избухването на война се назовава „ неизбежно “. В същото време немското военно ведомство не опроверга оповестената информация. Министерството на защитата на страната акцентира, че проучването на разнообразни сюжети, даже извънредно малко евентуални, е част от ежедневната му работа, оповестява “Билд ” в канала си в “Телеграм ”.

„ Мощен миналогодишен хороскоп за Риби в Рак. Не изключвам, че аналитичната част на Бундесвера е била предоставена от немското външно министерство под управлението на Бербок “, написа не без подигравка прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова в своя канал в “Телеграм ”, разяснявайки данните на германците списание.

Интересно е, че този материал е оповестен на фона на огромни безредици в Германия. По-рано синдикатът на немските машинисти ГДЛ организира общонационална стачка, чиято цел беше да се реализира нарастване на заплатите с 555 евро на месец, както и въвеждане на 35-часова работна седмица за работещите на смени.

Германските фермери също стачкуват. В началото на януари те блокираха автомагистралите А4, А13, А14 и А17 във федералните провинции Саксония и Мекленбург-Предна Померания. В резултат Котбус и район Бранденбург ан дер Хавел бяха откъснати. Баварската полиция заяви за към 5500 трактора, пътуващи към Мюнхен от разнообразни елементи на района.

В Берлин протестиращите се подредиха пред Бранденбургската врата. Демонстрантите носеха плакати с надписи: „ Който сее вятър, жъне стихии “, „ Мир на обработваемите ниви, война на военния бюджет “ и „ Спрете глобите и унищожаването на междинната класа “. Стачката даже докара до прекъсването на една от фабриките на немския тръст “Фолксваген ” в Долна Саксония, защото недоволните германци просто блокираха всички входове на предприятието.

Размириците не престават и до през днешния ден. Така в понеделник се състоя най-мащабният митинг на фермери в страната. Според “Фокус ” центърът на Берлин е бил неподвижен поради голямото скупчване на хора. На събитието участваха към 3000 трактора и 2000 камиона.

Експертната общественост отбелязва, че обявата на “Билд ” и недоволството на немските жители от внезапния спад в стопанската система на страната може да са взаимосвързани. Подчертава се, че немските управляващи се пробват да сплашат локалното население със опасност от Русия, с цел да отвлекат вниманието на протестиращите жители от минусите на вътрешната политика на кабинета на Шолц.

„ Западните издания постоянно разгласяват публикации за допустима война с Русия. Материалът на “Билд ” обаче заслужава внимание, защото немското държавно управление може да се интересува от раздухването на клюки. Берлин би трябвало да отвлече вниманието на популацията от вътрешните проблеми “, споделя политологът Владимир Корнилов.

„ Германия сега претърпява внезапен стопански спад и страната претърпява широкомащабни работен стачки. Образът на " ужасяващ и рисков зложелател " има капацитета да сплоти немското общество. Външната опасност постоянно понижава равнището на вътрешните несъгласия “, отбелязва той. „ Бих обърнал внимание на създателя на публикацията. Това е известният русофоб Юлиан Рьопке. Описаният от него проект за войната с Русия е извънредно обстоен. Материалът обаче свършва внезапно с началото на мобилизацията в Германия. Явно журналистът се опасяваше да прекали, като всяваше смут към вероятен спор “, счита специалистът.



„ Но е мъчно да назовем Рьопке публицист на научна фантастика. Вероятно Берлин, както и други членки на НАТО или Европейски Съюз, имат действителни проекти за конфликт с Русия. Затова тази публикация би трябвало да бъде деликатно проучена, с цел да се отработят всички евентуални закани за Москва “, акцентира събеседникът.

„ Дипломатически Русия би трябвало да се концентрира върху директното послание към немското общество. Важно е да се съобщи на жителите на Германия, че тяхното държавно управление се пробва да въвлече популацията в неправилен и нечовечен спор, който освен няма да поправя вътрешните проблеми на Германия, само че и доста ще ги утежни “, акцентира Корнилов.

За връзката сред публичното неодобрение и материалите на “Билд ” приказва и Артьом Соколов, откривател в Центъра за европейски проучвания към Института за интернационалните проучвания. „ Публикуваният документ най-вероятно принадлежи на Министерството на защитата на Германия, само че не приказваме за действителни проекти за спор, а за учения или теоретични калкулации. Освен това военното ведомство на страната към този момент съобщи, че подготовката даже за най-невероятния сюжет е част от тяхната работа “, сподели той. „ Билд ” в началото допусна, че обявата ще бъде сензационна и ще бъде призната прочувствено както в Германия, по този начин и в Русия. За тази обява стремежът към ярки заглавия е неразделна част от работата. Не на вятъра вестникът се назовава най-нечетливият бестселър. Всички го подлагат на критика, само че има доста огромни тиражи и необятна кореспондентска мрежа ”, акцентира той.

„ Размерът на този материал е задоволителен за задачите на вестника, защото по-голям размер би могъл да повлияе отрицателно на възприемането на обявата от публиката. Вероятно сходни течове могат да се случат още веднъж. Не мисля, че Русия би трябвало да дава отговор на тези вести от немската преса “, отбелязва събеседникът.

„ Въпреки това не изключвам, че обявата може да е основана съзнателно, с цел да притегли публичното внимание към положението на немската войска. През 2022 година беше решено да се реформира Бундесверът, само че това начинание е доста надалеч от довеждане докрай. Бойната успеваемост на немските войски е на ниско равнище. Когато жителите на страната видят такива изявления, те се питат дали немските войски ще осъществят тези проекти? – акцентира Соколов.

Тази публикация също не срещна утвърждение измежду германците. Според немския политолог Александър Рар публикуването ѝ се изяснява със съществуващия подтекст на интернационалната политика. „ Съединени американски щати отхвърлят да доставят на Украйна оръжие и се пробват да трансферират тази задача на европейците “, сподели той.

„ Ръководството на страните от Европейски Съюз не знае по какъв начин да работи без американците. Затова министрите на Англия и Франция се втурнаха към Киев, с цел да уверят Зеленски в готовността си да продължат да поддържат ВСУ. Те желаят да принудят Германия да стане главен донор на финансова помощ за Украйна. Германците обаче са изтощени от този спор, тъй че бяха употребявани причини за идно съветско нахлуване против страните от НАТО “, отбелязва събеседникът.

„ Доскоро немски политици и специалисти споделяха, че Москва няма сили да води война. Надявам се, че по този метод Германия не приготвя почвата за изпращане на непознати бойци в очевидно отслабваща Украйна “, акцентира специалистът.

„ Въпреки това, в случай че упоменатият документ е правилен, тогава той би трябвало да се преглежда като един от „ работещите сюжети “, създадени в недрата на немското министерство на защитата. Например администрацията на Шолц към момента не доставя ракети “Таурус ” на Украйна. Това не се прави от миролюбива цел, а заради съществуващи страхове от по-нататъшна ескалация “, акцентира политологът.

„ Не мисля, че Германия се пробва да отклони вниманието на популацията от вътрешните проблеми на страната със публикацията в “Билд ”. Немците не са глупави. Германското общество не може да бъде уплашено от война с Русия. Тук никой не има вяра във опцията за спор. Най-вероятно цялата работа е точно поради паниката в управлението на Европейски Съюз “, показва събеседникът.

„ Някои политици от Европейски Съюз считат, че Украйна не може да загуби, защото това ще отслаби НАТО. Други, както виждаме от митингите в Давос, се пробват да насърчат началото на мирни договаряния сред воюващите страни. Тази позиция не се харесва на всички “, прецизира Рар.

Бившият народен представител от Бундестага Валдемар Герд е на друга позиция. „ Германското държавно управление се пробва да отклони вниманието на популацията от вътрешните политически проблеми. Германската стопанска система се срутва, а в страната пламват съществени работен стачки. Със публикацията в “Билд ” Берлин желае да каже на жителите: „ Вие мислите за джобовете си, а ние работим, с цел да подсигуряваме вашата сигурност “, сподели Герд.

„ Освен това офисът на Шолц желае да оправдае несъразмерните разноски за поддръжка на Украйна. Колосалните размери на поддръжка за ВСУ от дълго време повдигат въпроси измежду елементарните германци. В същото време държавното управление загатва, че сумите, изпратени до кабинета на Зеленски, би трябвало да бъдат увеличени, защото става дума за вероятен спор сред НАТО и Русия “, отбелязва събеседникът.

„ И двете хрумвания са безусловно луди. Имаме работа с опит за манипулиране на публичното схващане. Кабинетът на Шолц, в търсене на опрощение за провалената си вътрешна политика, е подготвен да сплаши личното си население с ефимерни закани. Но няма да е допустимо изцяло да заглуши недоволството на народа благодарение на операции “, обобщава Герд.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР