Германия получава 178 молби за обезщетение от гей военнослужещи заради дискриминация

...
Германското министерство на отбраната казва, че е получило 178 молби
Коментари Харесай

Германското министерство на отбраната казва, че е получило 178 молби за компенсация от гей военнослужещи, които са преживели дискриминация в армията в минало

От КИРСТЕН ГРИШАБЕР Associated Press, 8 август 2023 г., 7:20 ч.

БЕРЛИН -- Германското министерство на отбраната съобщи във вторник, че е получило 178 молби за обезщетение от гей военнослужещи които са преживели дискриминация в армията в миналото.

Министерството каза в изявление, че е очаквало повече заявления, но въпреки това „целите на закона са постигнати .”

Закон за реабилитация на гей войници, претърпели дискриминация, влезе в сила преди две години и досега са изплатени около 400 000 евро (438 000 долара) като символична компенсация, каза министерството.

Законът беше приет през 2021 г., след като проучване, поръчано от министерството на отбраната и представено през 2020 г., документира „систематична дискриминация“ в Бундесвера — армията на Западна Германия и от 1990 г. на обединена Германия — от 1955 г. до началото на 21-ви век.

Докато германската армия спря политиката си на дискриминация срещу гей войници през 2000 г., отне повече от две десетилетия, за да се приеме законът, който им предлага компенсации.

Законът също така предлага компенсации за гей войници, които са служили в Националната народна армия на Източна Германия до обединението на Германия през 1990.

Министърът на отбраната се извини за дискриминацията срещу гей войници в Бундесвера по време на представянето на изследването.

Проучването установи, че „ориентацията към един и същи пол се е разглеждала като риск за сигурността в Бундесвера до началото на хилядолетието и е направил кариера като офицер или подофицер невъзможно.”

В миналото войниците са били наказвани от военни съдилища за доброволен гей секс, уволнявани са, отказвани са им повишения или са лишавани от отговорност.

В доклада си във вторник министерството на отбраната написа, че „помирението на засегнатите войници с Бундесвера не може да се измерва единствено с броя на успешните процедури за рехабилитация и свързаните с тях плащания“. В него се подчертава, че в допълнение „индивидуалната, признателна комуникация и другарското внимание са също толкова част от това, колкото и изричното признание от страна на Бундесвера, че към засегнатите по това време е била извършена несправедливост.“

През последните години Германия се опита да се справи с антигей дискриминацията в миналото по различни начини. През 2017 г. парламентът гласува да анулира присъдите на хиляди гей мъже съгласно закон, криминализиращ мъжката хомосексуалност, който беше наложен ревностно в Западна Германия след Втората световна война.

Законодателство криминализирането на мъжката хомосексуалност е въведено през 19 век, затегнато по време на нацисткото управление и запазено в тази форма от демократична Западна Германия, която е осъдила около 50 000 мъже между 1949 и 1969 г. Хомосексуалността е декриминализирана през 1969 г., но законодателството не е отменено напълно до 1994 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР