Германия подготвя всичко около процедурата за бърза ратификация, ако Финландия

...
Германия подготвя всичко около процедурата за бърза ратификация, ако Финландия
Коментари Харесай

И Германия е готова за бързо членство в НАТО на Швеция и Финландия

Германия приготвя всичко към процедурата за бърза ратификация, в случай че Финландия и Швеция решат да аплайват за участие в НАТО. Това съобщи външният министър Аналена Бербок, представена от " Ройтерс ".

По време на втория ден от диалозите с сътрудниците си от НАТО в Берлин тя акцентира нуждата и на двете страни от гаранции за сигурност.

Бербок уточни, че през вчерашния ден външните министри са се договорили, че не би трябвало да има неразбираем интервал сред времето, когато двете страни аплайват, и това, в което се причисляват към Алианса.

" Ако решат да се причислят, могат да го създадат бързо...Трябва да сме сигурни, че ще им дадем гаранции за сигурност, не би трябвало да има временен интервал - сива зона, където статутът им е неразбираем ", безапелационна бе тя, визирайки интервала на ратификация, който може да отнеме до една година, през която скандинавските страни към момента няма да бъдат предпазени по член 5 от контракта за НАТО, според който нахлуване против един съдружник е нахлуване против всички.

По-рано през днешния ден Турция изясни, че не желае Швеция и Финландия в НАТО поради " неприемливата и възмутителна " поддръжка, която двете страни оказват на кюрдската войнствена формация ПКК.

Позицията на Анкара може да усложни разширението на Алианса, защото участието изисква единомислеща поддръжка от всички 30 страни членки, каквато е и Турция.

Преди дни турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че страната му, която е член на НАТО, не може да поддържа проектите на Финландия и Швеция за присъединение към Алианса.

Финландският министър на външните работи Пека Хаависто прикани за самообладание и за метод малко по малко в отговор на изненадващата турска опозиция против участието.

Съединените щати и Германия към този момент оповестиха, че " мощно поддържат " Швеция и Финландия за участие в НАТО.

Впоследствие Норвегия също поддържа проектите на Финландия и Швеция за присъединение към НАТО след рецензиите от Турция.

Русия, с която Финландия има обща граница от 1300 км, пък предизвести, че ще разположи нуклеарни оръжия и хиперзвукови ракети в своя балтийски анклав Калининград, ако Финландия и Швеция решат да се причислят към НАТО.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР