Германия обяви налог от 2,4 цента за киловатчас върху газа

...
Германия обяви налог от 2,4 цента за киловатчас върху газа
Коментари Харесай

Германия въвежда налог върху газа за потребителите от 2,4 цента за киловатчас

Германия разгласи данък от 2,4 цента за киловатчас върху газа от октомври, с цел да подкрепи вносителите, които се сблъскват с изключителни разноски поради съкратените доставки на съветски газ, съобщи ДПА.

Високите цени на електрическата енергия се трансфораха във водеща политическа тематика в най-голямата стопанска система в Европа, защото разноските за живот набъбнаха стремглаво частично и поради войната в Украйна.

Стойността на данъка е закрепена от по този начин наречения управител на газовия пазар за Германия - " Трейдинг хъб Юръп " (Trading Hub Europe) - орган, основан от разнообразни дистрибутори на газ в страната. Налогът се вкарва за да подкрепи вносителите, които би трябвало да купуват по-скъп газ от снабдители отвън Русия и натрупат големи загуби. 

Той ще влезе публично в действие от 1 октомври, само че не се чака да се отрази на сметките за газ преди ноември или декември поради регулации, които пазят потребителите от промени в цените.

Германия към момента не е получила отговор от Европейска комисия на настояването си  новият данък върху цената на газа да бъде освободен от Данък добавена стойност за стеснен интервал от време, сподели по-рано през днешния ден в Берлин представител на финансовото министерство, представен от Ройтерс.

Съгласно законодателството на Европейски Съюз за Данък добавена стойност върху енергийни артикули, налогът се счита за съставен елемент  от общата цена на газа, което в действителност значи, че налог добавена стойност е наложителен.

По тази причина Германия се нуждае от разрешението на Брюксел, с цел да анулира краткотрайно Данък добавена стойност върху новия данък. 

" За да се смекчи удара върху семействата спомагателният данък ще е съпроводен с нов пакет от помощи, най-много за жилищата ",  обеща министърът на стопанската система Роберт Хабек, представен от Франс прес.

Германия към този момент отпусна пакет помощи на обща стойност 30 милиарда евро, измежду които понижение на цената на горивата и известния билет от 9 евро за публичния превоз, без високоскоростните линии, който обаче ще е годен до края на август.

Берлин планува да инжектира милиарди евро и в " Унипер " (Uniper), главният вносител и снабдител на газ в Германия, който мощно пострада от средата на юни от спада в доставките на съветски газ. 

За сметка на това немската енергийна компания Ер Ве Е (RWE) разгласи, че се отхвърля от правото си да компенсира скока на цените  с този нов данък.

" Ер Ве Е " е постоянна финансово компания, ето за какво се отхвърляме до ново разпореждане да прехвърлим загубите, които ще понесем ", сподели при представянето на резултатите шефът на компанията Маркус Кребер.

През първите шест месеца на година чистата облага на Ер Ве Е е 1,6 милиарда евро.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР