Германия обмисля кандидатиране за домакинство на лятна олимпиада заради успеха

...
Германия обмисля кандидатиране за домакинство на лятна олимпиада заради успеха
Коментари Харесай

Германия обмисля кандидатура за домакинство на лятна олимпиада след успеха на Мултиевропейското първенство в Мюнхен

Германия обмисля кандидатиране за домакинство на лятна олимпиада поради триумфа на мултиевропейското състезание, което се организира сега в Мюнхен. Това призна президентът на Германския олимпийски комитет Томас Вайкерт пред АРД.

От 11 до 21 август столицата на Бавария приема европейските шампионати по девет типа спорт, като огромна част от надпреварите се организират на уреди, построени за Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година. Феновете на спорта в южната немска провинция пък демонстрират доста сериозен интерес към събитието.

" Смятам, че може да се провеждат Олимпийски игри, без всичко да е в някакъв великански мащаб. Сега имаме събитие с девет типа спорт, над което бихме могли да надградим ", сподели Вайкерт пред АРД.

До 2032 година в това число е ясно кои са градовете-домакини на летни олимпиади, а първата свободна опция е през 2036 година - тъкмо 100 години след семейството на Берлин на Олимпийските игри. Според Вайкерт обаче Германия може да бъде хазаин и на зимен конгрес.

" Ние мислим за провеждането на Олимпийски игри в Германия - зимни или летни. Мислим по този въпрос, само че първо ще ни би трябвало мнението на членовете на Германския олимпийски комитет. Трябва да изготвим времева рамка до декември, когато е идната Генерална асамблея на комитета ", сподели още Вайкерт.

През 2026 година Зимните олимпийски игри ще се проведат в Милано и Кортина д`Ампецо в Италия, а през 2030 година е съвсем несъмнено, че те ще бъдат в японския град Сапоро.

Според Вайкерт на този стадий Германският олимпийски комитет не може да се ангажира с съответен град, който да одобри най-големия състезателен конгрес, само че може да бъде направен проект, по който това да се случи.

В предишното е имало разнообразни оферти за домакини на олимпиади - Хамбург, Лайпциг, Берлин, Мюнхен и района на Рейн-Рур, само че постоянно локалните общности са се противопоставяли на сходни хрумвания и те са умирали още в зародиш. Това е и повода Германия да не е била хазаин на олимпийски игри към този момент 50 години.

" Няма да повторим грешката да кажем Игрите ще се проведат в град А или град Б. Ще създадем огромно изследване, ще забележим какво ще излезе. Аз съм уверен, че членовете ни ще видят изгодите от домакинство и ще поддържат предложенията, които ще създадем ", добави Вайкерт.

Основните аргументи за опълчването на локалните против проектите за олимпийски игри са свързани с високите разноски към тях, въглеродния отпечатък, лимитираните изгоди за локалните, както и отводът на Международния олимпийски комитет да заплаща налози към страните-домакини, макар милиардите долари доходи, които генерира едно сходно събитие.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР