Германия не е заложник на руската политика. Това заяви в

...
Германия не е заложник на руската политика. Това заяви в
Коментари Харесай

Германия отвърна на Тръмп, включи се и шефът на НАТО

Германия не е пленник на съветската политика. Това съобщи в отговор на американския президент Доналд Тръмп немският министър на защитата Урсула фон дер Лайен, представена от „ Ройтерс “.

„ Без подозрение имаме доста проблеми с Русия “, сподели Фон дер Лайен на събитие в коридорите на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Тръмп: Англия е в безпорядък, Германия е пленник на Русия

„ От друга страна без подозрение би трябвало да бъде непокътнат каналът за връзка сред страните или съюзите и съперниците “, добави тя.

Разходите на Германия за защита ще доближат до 2024 година най-малко 1,5 % от брутния вътрешен артикул, сподели Фон дер Лайен. Тя добави, че това е, което „ можем да подсигуряваме “.

Съединени американски щати са прави да желаят задачата от 2% от Брутният вътрешен продукт да бъде изпълнена, призна немският министър на защитата. В същото време Фон дер Лайен обърна внимание, че до 2014 година в Германия в продължение на 25 години са били съкращавани военните разноски и все още, в който са били реализирани договореностите от Уелс, страната е давала за потребностите на защитата 1,1 % от Брутният вътрешен продукт.

„ Важно е обаче да се гледат освен числата, само че и приносът в НАТО, тъй като може да харчиш 2 % за защита и да не правиш нищо за Алианса “, акцентира немският министър на защитата. Фон дер Лайен напомни, че „ немският контингент е втори по бройка в НАТО, разноските на Германия за защита са втори по величина “.

С реакция излезе и генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Не е работа на НАТО да взема решение за разширението на газопровода " Северен поток, съобщи Йенс Столтенберг. Той означи, че измежду съдружниците има различия по този план.

Има разнообразни визии, това е добре известно, само че НАТО не взема решение. Имаме отношение към енергийната сигурност, доколкото тя е обвързвана с общата сигурност. Държим на разнообразяването на източниците на енергийните доставки, с цел да има резистентност, разясни Столтенберг пред публицисти.

По думите на Столтенберг в НАТО има различия по разнообразни въпроси - търговски, за опазването на природата, за отбранителните разноски. Очаквам да реализираме единодушие по главното - че дружно сме по-силни и способни да защитим всеки съдружник, уточни той преди началото на двудневната среща на държавните и държавните ръководители на страните от алианса в Брюксел.

По мотив днешната си закуска с президента на Съединени американски щати Столтенберг разяснява, че президентът приказва непосредствено. „ Всички сме съгласни за потребността от обективна делба на разноските в НАТО, уточни генералният секретар. Очаквам открит и почтен диалог за разноските, препотвърждение на обещанието да харчим повече за защита, както и да се признае постигнатият прогрес “, добави той.

„ Присъединяването на Крим и другите проблеми в връзките сред НАТО и Русия не са мотив за изолацията й “, сподели още генералният секретар на НАТО.

„ Не признаваме анексията на Крим, не признаваме съветската агитация, дейностите й в киберпространството и намесата в избори. Видяхме и случая в Солсбъри. Но аз не считам, че това са причини за изолацията на Русия “, съобщи Столтенберг.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР