Германия не е виждала подобно нещо: страната е наводнена от

...
Германия не е виждала подобно нещо: страната е наводнена от
Коментари Харесай

Фалшиви новини: вълна от проруска пропаганда залива Германия


Германия не е виждала сходно нещо: страната е наводнена от подправени уеб сайтове, реплика на уважавани медии, с цел да бълват проруска агитация. При това много сполучливо. Защо е толкоз мъчно този тип машинация да бъде хваната?

Тийнейджър пада от колелото си и умира, тъй като не вижда дупките по улицата, защото тя не е осветена. Украинци си купуват жилища в Русия с парите от европейските помощи. Странна газова детонация раздрусва учебно заведение в Бремен вследствие на .

Всички тези погрешни изказвания се популяризират в обществените мрежи в последните дни. В тях обаче има нещо извънредно - появяват се на уеб сайтове, които репликират изцяло уважавани немски издания като “Шпигел ”, “Ди Велт ”, “Билд ” и “Т-Онлайн ”. Да се открият разликите сред фалшификата и оригинала е съвсем невероятно.

Посяване на подозрения, възползвайки се от одобрените медии

“ и агитация посредством наподобяващи на уважавани медии, чийто марки се употребяват за користни цели, в никакъв случай не се е случвало в Германия преди ”, изяснява Феликс Карте - специалист от самодейността “Reset ”, която се бори за регулации в софтуерните компании.
Редакцията предлага
Журналистът Ларс Винанд, който разобличава последната скица за разпространение на проруска дезинформация в следствие за немската медия “T-online ”, открива повече от 30 такива подправени уеб сайтове. Разкритието му бързо поставя завършек на рисковата акция.

“Забелязахме го на 26 август и незабавно писахме на хоста на домейна в Нидерландия. Сайтът беше свален в границите на три дни ”, споделя Винанд. “За злощастие обаче малко по-късно се появи още веднъж в Колумбия ”.

Сега обаче уеб сайтът към този момент е свален за непрекъснато. “Колегите ми съумяха да разрешат казуса благодарение на софтуерната компания “Cloudfare ” и компанията за хостинг, на която беше основан уеб сайтът ”, споделя Винанд.

Без следи, неосъществим контакт

За страдание триумфи като този са необичайност. Много медии не съумяват да открият контакт със основателите на сходни уеб страници. “Повечето, не оставят никакви следи и нямат никаква информация за контакт. Ако домейнът е платен отвън Европа, законови дейности, с които той може да бъде свален, нормално са изцяло безсмислени ”.

Опит вършат и от издателската къща “Аксел Шпрингер ”. “За злощастие, доста мъчно може да се откри кои са създателите ”, споделят от издателството в публична позиция. “По предписание ревизираме дали можем да създадем нещо по законов път и, според от възможностите за триумф, решаваме дали да възложим на външни адвокатски адвокатски фирми да движат процесите ”.

От “Шпигел ” сами се обръщат към читателите си: осведомят хората, че са основани съвсем неразличими от оригинала подправени уеб сайтове на “Шпигел ”, които популяризират проруска агитация.

“По принцип не уведомяваме читателите си, когато някой препечатва наши текстове, тъй като там са забъркани по-скоро търговски ползи, които не засягат читателите ”, изясняват от издателството. “При тази обаче потребността от уточняване е доста по-важна ”.

Решение ли е Законът за цифровите услуги?

Скоро неналичието на средства за съответна битка с подправените уеб сайтове може да изчезне. Поне по този начин счита специалистът Феликс Карте. “Законът за цифровите услуги ще влезе съвършено в приложимост ”, изяснява той. Европейският закон беше признат на 5 юли. Той задължава всички платформи да дават съответна предварителна защита, наблюдаване и реакция на дезинформационни акции. Законът евентуално ще влезе в действие през есента и по-късно би трябвало да се ползва от страните членки на Европейски Съюз.

“Ако този закон към този момент беше в действие, медиите щяха да имат по-ефективни способи за подаване на искове против платформите, на които се качват подправени уеб сайтове ”, уверен е Феликс Карте. Именно по тази причина медиите държат законът да влезе в действие, тъй като по този начин сайтове-реплики ще бъдат изтривани бързо и няма да доближават до доста читатели.
 Също и френският информативен портал 20minutes.fr е употребен за разпространение на проруска агитация
Също и френският информативен портал " 20minutes.fr " е употребен за разпространение на проруска агитация

Издателството на “Шпигел ” също се надява, че новият закон ще улесни използването на закона в това отношение. Въпреки това в предишното се е потвърдило, че разпространителите на погрешна информация “винаги съумяват да намерят ниши, през които да показват дезинформацията на читателите и да заобикалят законите ”, разяснява представителят на издателството.

Спиране на достъпа до огромните платформи

Въпреки че в този момент вълната от подправени уеб сайтове в Германия е достигнала невиждани размери, този феномен не е нов. В Швеция през 2018 година организация за инспекция на обстоятелствата откри, че има забавна конкуренция - подправена реплика на уеб страницата ѝ.

Йозеф Холнбургер от организацията  “Cemas ”, която прави оценка цифровите платформи по тематики като и десен екстремизъм, се застъпва за пò крайна мярка. Според него на хора, провеждащи акции за дезинформация, би трябвало да бъде отхвърлен изцяло достъпът до огромните интерактивни платформи. “Свалянето им напълно от платформите работи. Ако тези хора изчезнат от онлайн платформа като Ютюб, към този момент няма да доближават до толкоз хора, колкото преди. Могат да основават видеа в други платформи, само че доста постоянно те просто стопират да вършат каквото и да било ”, споделя още той.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР