Германия избира днес нов парламент. Във вота участват рекорден брой

...
Германия избира днес нов парламент. Във вота участват рекорден брой
Коментари Харесай

Германия избира новия си Бундестаг

Германия избира през днешния ден нов парламент. Във вота вземат участие рекорден брой партии – 42. От тях 16 се явяват на избори за първи път.
Според последните социологически изследвания ръководещият Християн-демократически съюз на канцлера Ангела Меркел резервира безапелационната си преднина . На второ място е Германската социал-демократическа партия на Мартин Шулц, а трета е популистката и антиимигрантска партия " Алтернатива за Германия ". Определящи за резултатите от вота ще са два фактора – изборната интензивност и гласоподавателите, които до последно не бяха решили дали да гласоподават и за кого.
На изборите се явяват общо 4828 претенденти - с 400 повече спрямо 2013 година Кандидатите съставляват партии от твърдолинейния ляв набор и радикалната десница до такива, които приканват за дейности в поддръжка на вегетарианците и веганите, животните, хип-хопа и повече нематериалност в политиката. Най-активна в обществените мрежи и шокираща с посланията си е сатиричната групировка " Партията”, основана през 2004 година от редакторите на хумористичното списание " Титаник ". В програмата си тя дава обещание да позволи използването на алкохол зад кормилото, пазаруването на кокаин с рецепта и отвличането на турския президент Ердоган, съобщи Дарик.
Най-младият претендент за Бундестага е точно от тази партия. Това е Флорис Беер, навършил 18 години дни преди изборите. Най-възрастният претендент за немския парламент е 89-годишната Барбара Рютинг, писателка и актриса, претендент на В-партията - партията на смяната, вегетарианците и веганите. От 61,5 милиона имащи право на глас към 3 милиона ще могат да отидат за първи път до изборните урни.

Ако известният немски канцлер Ангела Меркел беше изправена пред гласоподаване като това за президент в Съединени американски щати, то съвсем сигурно тя щеше да завоюва с болшинство. Нещата обаче не са толкоз елементарни в комплицираната немска изборна система.

В последна сметка нейните консерватори може да са принудени да влязат в мъчителни съдружни пазарлъци, най-вероятно с главните им противници, с цел да останат на власт и да обезпечат четвърти мандат за Меркел.

Причина за това е следвоенната изборна система в Германия, която е комбинация сред „ спечелилият взима всичко “ като във Англия и Съединени американски щати, и пропорционалната представителна система, която дава късмет на повече дребни партии.

Чистите обстоятелства

Общо 61,5 млн. души над 18-годишна възраст имат право да избират идващото държавно управление в най-многолюдната страна в Европейския съюз и най-голямата негова стопанска система. Жените избирателки са повече от мъжете – 31,7 млн. на 29,8 млн.

Преди четири години изборната интензивност беше 71,5%, което е малко нарастване спрямо 2009 година и повече от тази в доста други западни демокрации.

Когато немските гласоподаватели влязат в кабинката за гласоподаване, те би трябвало да отбележат два пъти в бюлетината – веднъж за директен представител на тяхната община и повторно за желаната от тях политическа партия, съобщи БГНЕС.

5-процентово затруднение

Първото отбелязване е належащо, с цел да се подсигурява, че всяка от 299-те общини в Германия е показана в долната камара на Народното събрание. С втория, и в доста случаи основен глас, жителите избират партия.

Преди изборния ден партиите сформират своите листи с претенденти за всеки един от 16-те провинции в страната, като имената при започване на листата имат най-вече шансове за избиране.

Партията с най-вече гласове изпраща надлежно и най-вече депутати в долната камара. Например, в случай че партията завоюва три директни места посредством първото гласоподаване, само че има право на 10 места от второто, то на седем други депутати от локалната листа на партията се дава право на място в долната камара.

Усложнението в изборите идва, когато директният избор и гласовете за партията не са в синхрон, поради така наречен делене на изборните резултати.

Когато партия завоюва повече директни места, в сравнение с й се поставят от партийния избор, тя получава право да употребява спомагателните места. В резултат на това размерът на Бундестага може да нарасне доста над минималния си размер от 598 места. След изборите през 2013 година законодателният орган имаше 630 депутати, като броя може да стане и доста по-голяма.

Според друго предписание партиите, получили под 5% от партийния избор остават отвън Народното събрание. Това е за отбягване на ненужно политическо фрагментиране и предварителна защита на влизането на евентуално екстремистки партии.

Както бизнес насочената Свободна демократична партия (СвДП), по този начин и дясната популистка „ Алтернатива за Германия “ (АГ) се чака да завоюват места в Народното събрание, откакто не им доближи малко, с цел да преминат прага по време на изборите през 2013 година

Щом един път изборните секции затворят в 1600 GMT (19 ч. българско време) на 24 септември, ще остане въпросът за това дали избран съюз или партия имат безусловно болшинство, с цел да издигне канцлер – половината от всички места в долната камара плюс едно.

Резултатите от 2013 година

Християн-демократическия съюз (ХДС)/Християн-социалния съюз (ХСС) – 41,5%, 309 места

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) – 25,7%, 193 места

Лявата партия – 8,6%, 64 места

Зелените – 8,4%, 63 места

Свободната демократическа партия (СвДП) – 4,8%, 0 места

„ Алтернатива за Германия “ (АГ) – 4,7%, 0 места
В Народното събрание влезе и един самостоятелен народен представител.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР