Германия има сериозен проблем: само в строителството липсват над 200

...
Германия има сериозен проблем: само в строителството липсват над 200
Коментари Харесай

Недостиг на работна ръка: защо Германия изпитва остър глад за специалисти


Германия има сериозен проблем: единствено в строителството липсват над 200 хиляди квалифицирани служащи. Същото е и в доста други браншове на стопанската система. Защо богата Германия не притегля задоволително експерти?

Става ли немският трудов пазар неатрактивен за трудови мигранти?

Да си намериш електротехник, плочкаджия или зидар в Германия през днешния ден е като да удариш шестица от тотото, шеговито разяснява репортерът на Втора немска телевизия ZDF. Факт е обаче, че страната фактически изпитва изострен дефицит на майстори. Само в строителството в момента има 200 000 незаети работни места за експерти. 

Но не са единствено майсторите-строители. Германия напряко се задъхва заради: в грижата за подрастващите и за възрастни и безпомощни хора, в информатиката и в образованието - на всички места липсват хиляди експерти. А описът може да бъде удължен още. 
Редакцията предлага
Този проблем е трагичен сега, само че може да породи още по-неприятни последици в бъдеще, тъй като неналичието на фрагменти ще се отрази върху такива стратегически планове като повишение на енергийната успеваемост и дигитализацията.

Германия ще разчита на имигранти?

Но за какво в богата не достига квалифицирана работна ръка? Главната причина е обвързвана със застаряването на обществото: все повече хора излизат, все по-малко остават да работят. За да се компенсира тази наклонност, страната се нуждае от годишна, считат експертите от Института за проучване на трудовия пазар и специалностите.

Само че мигрантите не се оказват толкоз елементарно решение, тъй като мнозина всред тях бързо напущат Германия: бюрокрацията им тежи, възможностите за кариера са лимитирани, не им признават дипломатите.

Експертът Дирк Вернер твърди, че в страната са се трансформирали много неща спрямо годините, когато имаше напрежение към тези близо милион сирийски бежанци: „ В момента настройката към този момент е напълно друга. Преди се опитвахме да спрем притока на имигранти, в този момент превключихме шалтера на противоположната позиция. “

Нека не забравяме, че до момента Германия нормално печели от мигрантските потоци, в това число и от милионите източноевропейци, които пристигнаха в страната след разпадането на руския лагер. Но някои от средно- и източноевропейските страни в Европейски Съюз към този момент оферират стандарт, непосредствен до немския, тъй че техните жители не горят от предпочитание да търсят работа другаде.

Какво е решението?

Ето за какво вярната рецепта за Германия е да притегля работна ръка от страни, където се следи противоположната демографска наклонност: младеещи общества. Дирк Вернер споделя, че сега се укрепват връзките с институциите в страни като Мексико, Виетнам или Филипините, с цел да се улесни опцията на техни жители да идват в Германия за професионално образование, като получават по-лесно визи.

Германските университети към този момент имат висок авторитет в чужбина. Половината от абсолвентите-чужденци след това остават в страната. В региона на професионалното обучение Германия се пробва да реализира същото благодарение на разнообразни планове. Например: курсове за автомеханици в, където в същото време се учи и немски език.
 В новата си Стратегия за професионалните фрагменти немското държавно управление залага и на повече миграция
В новата си " Стратегия за професионалните фрагменти " немското държавно управление залага и на повече миграция

Сега немското държавно управление стартира да ползва своята нова „ Стратегия за професионалните фрагменти “, която планува по-добри условия за подготовка и преквалификация, хармонично съчетаване на професионален и персонален живот, гъвкав преход към пенсионната възраст и повече имиграция. Кабинетът желае да улесни миграцията на експерти най-много от страни отвън Европейски Съюз, като съответните решения се чакат при започване на идната година, сподели министърът на труда Хубертус Хайл. Предвижда се въвеждане на точкова система и годишни квоти за, като основните критерии за подбора ще бъдат професионалната подготовка, езиковите знания, възрастта и професионалният опит. Предвижда се да бъдат облекчени и процедурите по признаването на дипломите за професионална подготовка.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР