Германия и Италия са уведомили местните компании, че могат да

...
Германия и Италия са уведомили местните компании, че могат да
Коментари Харесай

Германия и Италия не се отказват от руския газ

Германия и Италия са уведомили локалните компании , че могат да си открият сметки в рубли, с цел да продължат да купуват съветски газ, без да нарушават глобите против Москва, откакто са разискали с Европейския съюз, оповестиха източници.

Дебатът по отношение на настояването на Русия задграничните купувачи да заплащат за газа в рубли сложи на тестване решимостта на европейските държавни управления да заемат твърда позиция против Москва поради войната в Украйна.
 Русия стопира доставките на газ и за Финландия
Русия стопира доставките на газ и за Финландия

Финландците отхвърлиха да го заплащат доставките на газ в рубли

Полша, България и Финландия отхвърлиха да се съобразят с настояването на Москва вносителите да заплащат за газа посредством сметки в рубли в Газпромбанк и доставките им бяха прекъснати.

Други страни - членки обаче не пожелаха да насочат фирмите към дейности, които биха могли да доведат до загуба на жизненоважни доставки на съветски газ, с който отопляват домовете и зареждат фабриките.
 Европейска комисия припомня: Плащането за съветски газ в рубли е нарушаване на договорите
Европейска комисия припомня: Плащането за съветски газ в рубли е нарушаване на договорите

Европейските компании да заплащат единствено в евро, упорства Франс Тимерманс

Брюксел даде два набора от писмени инструкции за това по какъв начин да се купува съветски газ, без да се нарушават глобите, само че правният път остава замъглен, защото на среща при закрити врата чиновници на Европейски Съюз също посъветваха компаниите да не откриват сметки в рубли в Газпромбанк.

Някои дипломати в Брюксел от държавите-членки на Европейски Съюз обявиха, че съгласно тях съветът е съзнателно неразбираем, с цел да се даде опция на страните да открият сметки в рубли и да продължат да купуват съветски газ.

" Човек остава с усещането, че това оставя вратата отворена за нормалния бизнес ", сподели един от дипломатите и добави, че съгласно тях това рискува да подкопае единството на Европейски Съюз против Русия, в случай че фирмите в някои страни открият сметки в рубли, а други не го създадат.

Комисията отхвърли да разяснява разискванията.

Говорител на Комисията съобщи в четвъртък, че не е " целесъобразно " за фирмите да откриват сметки в рубли .
 Според Германия откриването на сметка в
Според Германия откриването на сметка в " Газпромбанк " не нарушава глобите

Очакват се насоки от Еврокомисията

Два източника обявиха пред " Ройтерс ", че Берлин е уведомил немските вносители на газ, че могат да откриват сметки в рубли, с цел да заплащат за съветски газ, без да нарушават глобите, стига заплащанията, които правят към Газпромбанк, да не са в съветска валута .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР