Германия екологичното законодателство на ЕС, освен ако Европейската комисия не

...
Германия екологичното законодателство на ЕС, освен ако Европейската комисия не
Коментари Харесай

Година преди евроизборите "цунамито" от зелени закони на ЕС се сблъска със съпротива

Германия екологичното законодателство на Европейски Съюз, в случай че Европейската комисия не откри метод да позволи и след 2035 година продажбата на коли с мотори с вътрешно горене, работещи със синтетични.

желаеха намаляване на новите предели на Европейски Съюз за излъчвания от коли.

, измежду които и България, настоя Европейски Съюз да употребява своите енергийни политики, в това число дотации за зелена индустрия, с цел да поддържа нуклеарната сила, само че съгласно Брюксел единствено някои напреднали нуклеарни технологии ще получат тласъци от Европейски Съюз за зелени промишлености.

Всички тези различия, зародили от началото на годината, са единствено част от надигащата се опозиция измежду страните в Европейски Съюз против зелените политики на Брюксел и слагат под въпрос основен детайл от програмата на Еврокомисията на фона на ограничавания график за осъществяване преди изборите за Европейски парламент сред 6 и 9 юни 2024 година

" Дневник " обобщава какви са аргументите за недоволството.

Политиките стават действителност

Лидерите и фирмите на най-големите пазари в Европа от ден на ден се опълчват на амбициозния ритъм на " зеления " подтик на континента, до момента в който се сблъскват с големите разноски, свързани с икономическата промяна, написа " ".

Стремежът Европа да стане климатично неутрална съответства с изключителни правила за намаляване на резултатите от енергийната рецесия и възходящата конкуренция от Съединени американски щати и Китай. Това оказа огромен напън върху държавните управления и фирмите, предизвиквайки апели от френския президент Еманюел Макрон и други водачи.

Държави, измежду които Франция и Германия, започнаха да откъсват елементи от така наречен Зелена договорка на Европейски Съюз, които имат капацитета да повлияят отрицателно на техните гласоподаватели. Представители на Европейски Съюз се тормозят, че Берлин и Париж са отворили вратата за тези, които се стремят да смекчат климатичния пакет, като евентуално осуетяват цялостното му използване и излагат на заплаха графика - никакви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година

Кристиан Егенхофер, старши откривател в мозъчния концерн CEPS, сподели, че проектът на Европейски Съюз е извънредно упорит и хората едвам в този момент стартират да осъзнават обсега на предизвикването. " Климатичните политики в този момент засягат фамилни браншове като жилища, подвижност или храна, което ги прави по-противоречиви и по-податливи на вътрешни политически опасности ", разяснява той. " Политиците осъзнават обстоятелството, че би трябвало да активизират всичко - от пари до умения, с цел да осъществят смяната. "
От политическа позиция големите разноски на проектите на Европейски Съюз за климата стартират да се трансформират в по-непосредствена действителност, като се прави оценка, че ще са нужни спомагателни вложения в размер на почти 470 милиарда евро. Длъжностни лица и законодатели са все по-загрижени по въпроса в навечерието на.

" Това е доста обезпокоително на разнообразни равнища ", сподели Киара Мартинели, шеф на Climate Action Network Europe, коалиция от неправителствени организации за климата в Брюксел. " Това подхранва разказа, че политиките за климата са тип тежест за обществото, до момента в който в действителност бездействието ще коства на Европейски Съюз повече от използването на Зелената договорка. "

Белгийският министър председател Александер де Кро похвали Зелената договорка, само че настоя за нерешителност. " Намаляването на въглеродния диоксид е цел номер едно и нашата промишленост ще бъде значима част от него, само че това значи, че не можем да желаеме от тях да вършат всичко по едно и също време ", сподели Де Кро. И въпреки всичко Германия е тази, която може би е нанесла най-вече вреди на духа на Зелената договорка. По-рано тази година тя наложи несъгласие в последния миг върху възбраната на Европейски Съюз за.
В автомобилната промишленост в Германия работят към 786 хиляди души. Докато марки като Porsche и BMW определяха ерата на моторите с вътрешно горене, електрическите коли в Германия изпитват компликации.

 Еманюел Макрон
© Reuters

Еманюел Макрон

По-рано този месец Франция оказа помощ да се блокира приемането на сериозна промяна в региона на възобновимата сила, която се преглежда като основен детайл от Зелената договорка, поради вътрешно- политическа угриженост - в тактиката на Европейски Съюз за климата. Дипломатите от Европейски Съюз виждат маневрирането на Франция и Германия като предвестител на по-широк спор по въпроса по какъв начин " чистите " промени да бъдат налични.
Кампанията за смекчаването им където депутатите в края на май предложиха намаляване на предложение за промишлените излъчвания и заплашиха да отхвърлят разпоредбите за пестицидите и връщането на земя и морета към естествения им тип.

Стремежът да се забави темпото на промените опълчва депутатите, подкрепящи по-мек метод, против ръководителя на Европейската комисия по климатичните въпроси Франс Тимерманс. Той неведнъж е казвал, че използването на смяната и активизирането както на обществени, по този начин и на частни финанси ще бъде " извънредно мъчно и комплицирано ", само че неналичието на деяние ще докара единствено до по-високи разноски по-късно.

 Франс Тимерманс
© European parliament (Multimedia centre)

Франс Тимерманс

Петер Лизе, водещият народен представител по околната среда от Европейската национална партия, разяснява, че проектът на Европейски Съюз за зелен преход е значим и ще упорства за прецизно използване, " само че не можете да извършите всичко, което поддържат зелените и неправителствените организации, и несъмнено не можете да го извършите през идващите две години ".

В Полша, която се насочва към парламентарни избори през октомври, водачът на ръководещата партия Ярослав Качински съобщи неотдавна, че пакетът на Европейски Съюз за климата предизвиква " ирационални решения ". Той даде обещание държавното управление да се бори за " обективен преход " за страната.

Полша неотдавна се причисли към настояването на Чехия, Франция, Италия и четири други страни против проектоправила за замърсяване с отработени газове, които ще бъдат в допълнение към рестриктивните мерки за въглероден диоксид за коли. Този нов правилник, препоръчан от комисията през ноември, който би трябвало да влезе в действие от юли 2025 година, може да отклони значими вложения, нужни за декарбонизиране на автомобилната промишленост, съгласно държавните управления.

Желанието за отстъпки понижава

Агенция " Ройтерс " също обръща внимание на засилената политическа опозиция против новите закони на Европейски Съюз за отбрана на околната среда.

Преди изборите за Европейски парламент, Европейски Съюз се надпреварва да приключи законодателството, което включва два основни законопроекта за природата - наложителни цели за страните да възстановят повредените естествени местообитания и цел за понижаване на половина на използването на химически пестициди до 2030 година Голяма част от законодателството на Европейски Съюз в региона на околната среда беше признато през последните две години, само че апетитът от страна на някои депутати и страни членки за още стъпки понижава, а аграрни групи споделят, че по-нататъшната смяна би трябвало да зависи от повече финансова поддръжка.
Брюксел предложи ограниченията за природата през юни предходната година. Опозицията се ускори през последните седмици, до момента в който страните от Европейски Съюз и евродепутатите се приготвят за финалните договаряния. Най-голямата група в Европейския парламент, Европейската национална партия, прикани законът за природата да бъде анулиран, заявявайки, че ще навреди на фермерите.

" Просто е прекалено много. Хората са разочаровани от новите правила всяка година ", сподели депутатът от ЕНП Петер Лизе. Други зелени оферти на Европейски Съюз също срещнаха опозиция. А с наближаването на изборите незавършените закони се натрупат. Тяхната орис ще бъде неразбираема при нов Европейски парламент с друг състав.
В средата на предишния месец Еврокомисията отсрочи различен плануван пакет от оферти за околната среда, плюс законопроект за замърсяването с микропластмаса. Говорител на Комисията отхвърли да разяснява повода за забавянето.

Междувременно страните от Европейски Съюз желаят да отслабят препоръчаните ограничавания за замърсяване за фермите и рестриктивните мерки за излъчванията на метан за производителите на сила.

Връзката природа и климат

През последните две години Комисията, чийто състав също ще се промени след парламентарните избори, предложи повече от 30 закона, целящи постигането на зелени цели. Идеята е да се насочат страните към задачата на Европейски Съюз да имат нулеви чисти излъчвания на парникови газове до 2050 година

Повечето бяха сполучливо признати, в това число по-строги ограничавания за въглероден диоксид за коли, по-високи разноски за CO2 за промишленостите и условия за разширение на горите, поглъщащи въглероден диоксид. Много от оставащите законопроекти са фокусирани по-малко върху затоплящите планетата излъчвания на CO2, в сравнение с върху други екологични бедствия - замърсяване, срив на популациите на пчели и пеперуди или неприятно положение на почвата в Европа.
Служители на Европейски Съюз споделят, че тези рецесии са също толкоз значими, колкото и климатичните промени, и са неразривно свързани.

" Без стълба на природата, стълбът за климата също не е жизнерадостен ", сподели Франс Тимерманс пред евродепутатите в края на май.

Някои страни обаче считат, че още повече закони за околната среда ще натоварят промишленостите и рискуват да подбият политическата поддръжка за екологичните ограничения.

Белгийският министър председател Александер Де Кро неотдавна сподели, че възобновяване на природата, контролът на пестицидите и качеството на почвата би трябвало да бъдат прегледани, само че ги счита за " по-ниски цели " от оправянето с изменението на климата.

 Александер де Кро
© European parliament (Multimedia centre)

Александер де Кро

" Можем да загубим импулсът, която сме построили, в случай че се натоварим с провокации, които не са толкоз животозастрашаващи като климатичните промени ", акцентира той.

Природа против инфраструктура

В договаряния при закрити порти страните разискват дълъг лист от промени в закона за възобновяване на природата, споделиха дипломати.

Дания и Нидерландия са измежду тези, които желаят промени, с цел да се подсигурява, че страните ще могат бързо да построяват инфраструктура като вятърни паркове в региони, където природата се възвръща.

" Не можем да вършим всичко на всички места - жилища, енергиен преход, възобновяване на природата, отбрана от наводнения ", сподели нидерландският министър на природата Кристиан ван дер Вал пред " Ройтерс ". Земеделски групи считат, че възходящите екологични условия на Европейски Съюз не са съчетани с финансиране - което съгласно тях би трябвало да бъде в допълнение към съществуващите аграрни дотации на съюза.

" Цунами "

" " също разяснява в скорошна обява, че Европейски Съюз е заставен да отсрочи елементи от своя зелен дневен ред, защото се сблъсква с политически срещуположен вятър преди европейските избори.

В средата на май ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че блокът би трябвало да оцени потенциала си да усвои огромния брой нови закони в развой на подготовка, в това число в региона на климата. Въпреки това тя настоя, че е постигнала " изумителен прогрес " със своята Зелена договорка.

 Урсула фон дер Лайен
© Reuters

Урсула фон дер Лайен

Манфред Вебер, водачът на ЕНП, сподели, че приветства решението на Фон дер Лайен " да обмисли обсега и скоростта на този развой. Ако климатът печели, а останалата част от обществото губи, ние няма да реализираме чиста нула ".

Поредица от оферти на Брюксел, в това число ограничения за излъчванията на метан и отпадъците от опаковки, към момента не са утвърдени от Народното събрание и страните членки.

 Манфред Вебер
© European parliament (Multimedia centre)

Манфред Вебер

Няколко от предложенията, измежду които да вземем за пример, провокираха развълнуван спор измежду 27-те страни членки. Посочвайки на директивата за постройките през март, италианският министър председател Джорджа Мелони сподели, че възходящият напън на Европейски Съюз за околната среда рискува " да навреди на нашата икономическа конструкция ". Фермерите по-специално се разпалиха против няколко ограничения с аргумента, че те ще понижат добивите и приходите им. Индустриите също се опълчиха с аргумента, че стават неконкурентоспособни на международния пазар.
" Ние го назоваваме цунами от законодателни оферти, тъй като това е чувството ", сподели Малте Лохан, общоприет шеф на Orgalim, организация, представляваща европейските софтуерни промишлености. " В последна сметка, това, което е направила Комисията... не е помогнало на конкурентоспособността на промишлеността. "

Въпреки това, някои комисари и политически партии се съпротивляват на натиска да лимитират екологичния дневен ред.

Паскал Канфин, френски либерал, който ръководи комисията по околна среда на Народното събрание, сподели, че потенциалът за асимилиране на законодателство не е под въпрос, само че " политическата воля " за прокарването му е.

Канфин означи, че поддръжниците на Макрон са били " доста сюрпризирани " от апела му за " регулаторна пауза ", само че че френският президент е угрижен за финансирането на климатичния преход.

Мохамед Чахим, нидерландски евродепутат социалист, разяснява: " Няма да подкрепим никакви забавяния. Искаме да осъществим Зелената договорка в границите на този период. " И добави: " Отлагането на (предложения) няма да помогне на нашата стопанска система да стане по-конкурентоспособна, да усъвършенства изискванията за фермерите или да помогне на природата... Цената на бездействието не трябва да се подценява. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР