ГЕРБ трябва да са притеснени от Бюджет 2023, защото ще

...
ГЕРБ трябва да са притеснени от Бюджет 2023, защото ще
Коментари Харесай

Бобева за Василев: Не сме имали толкова разточителен финансов министър след въвеждането на валутния борд


„ ГЕРБ би трябвало да са обезпокоени от Бюджет 2023, тъй като ще би трябвало да ръководят след него. Асен Василев в никакъв случай няма да успее да направи бюджет с остатък “

„ Бюджетът по никакъв начин не е неприятен, в случай че бъде изпълнен. Той е единственият вероятен в тази обстановка, колкото и опасности да има пред него “. Това съобщи пред БНР проф. Даниела Бобева, финансист, някогашен министър и вицепремиер, учител в УНСС.

Според нея, в случай че някой би трябвало да се тормози от този Бюджет, това е ГЕРБ, тъй като те ще ръководят след приключването на първия ротационен стадий на държавното управление „ Денков-Габриел “.

„ Затова не съм сюрпризирана, че доста депутати от ГЕРБ разясняват какво се случва с този Държавен бюджет. Ротационното държавно управление може да се окаже един добър вид за по-голяма резистентност на обществените финанси, тъй като вътре ще се управляват настоящето държавно управление със идващото. Очаквам ГЕРБ да бъдат много по-разумни в дебатите в Народното събрание “, предвижда тя.

По думите ѝ министърът на финансите Асен Василев е можело да бъде по-рестриктивен.

„ Не сме имали подобен министър на финансите от въвеждането на валутния ръб насам. Толкова разхитителен, който откликва на всяко предпочитание за увеличение на приходи... Не бих се изненадала, в случай че той в никакъв случай не успее да направи бюджет с остатък, както доста финансови министри правеха. Всеки министър желае да бъде добър и да раздава, само че истината е, че положителният министър е този, който може да споделя „ Не “.... Желанието за повишаване на заплати на този стадий е много безконтролно, тъй като първо - имаме няколко месеца дефлация, второ - гледаме данните за последния месец и за цените на производител, които също понижават, което подсигурява общо понижаване на цените за идващите месеци. Така че няма учредения за съществени митинги “, съобщи тя.

Проф. Бобева акцентира, че най-грубата неточност, която ще направи държавното управление, е изземването на 100% от облагите на държавните предприятия в енергетиката и военно-промишления комплекс:

„ С тази политика се обезсмисля промяната, стартирана от предходните държавни управления. Изземването има две доста съществени последствия. Първият проблем е, че се слага под подозрение зеленият преход и уговорките, които сме поели с подписването на Зелената договорка. Вторият проблем е, че не се оставя никаква опция на мениджмънтът на тези предприятия да ги стабилизира. Това към този момент е доста съществено, тъй като, в случай че би трябвало да се избавят в неприятни времена, те ще тежат на бюджета на страната и сакралните 3% ще станат немислими “, безапелационна е Бобева.

Тя разяснява и вероятността за влизане на България в еврозоната и претенции референдум на „ Възраждане “ за опазване на лв.:

„ Възраждане " реализираха задачата си, те посяха семето на подозрението измежду българските жители. Ако проследим европейските проучвания, ние сме били най-оптимистично настроени към приемането на еврото, само че през последните години се обърна тази наклонност.... Паричната политика е извънредно комплициран феномен и българите знаят, че те не схващат от това, колкото и да им се изяснява, трябват фундаментални познания.... Българинът не обича да гласоподава, още повече по комплицирани тематики “, счита още тя.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР