ГЕРБ спечели европейските избори убедително. При преброени 75% от протоколите

...
ГЕРБ спечели европейските избори убедително. При преброени 75% от протоколите
Коментари Харесай

При 75% обработени резултати: ГЕРБ печели вота с 6% пред БСП, "Демократична България" ще има евродепутат

ГЕРБ завоюва европейските избори безапелационно. При преброени 75% от протоколите на секционните изборни комисии партията на Бойко Борисов води с над 6% пред Българска социалистическа партия - 30.62% против 24.59%, демонстрират данните в Централната изборна комисия (ЦИК). Движение за права и свободи е трета политическа мощ с резултат от 15.01%, следва Вътрешна македонска революционна организация със 7.76%.

След съмнения в резултата на " Демократична България " при обработката на протоколите с броя на бюлетините през нощта, тази заран той се стабилизира и демонстрира, че въпреки всичко обединяването ще има евродепутат. Официалните данни на ЦИК демонстрират резултат от 6.82% при преброени съвсем три четвърти от гласовете. Голяма поддръжка за ДСБ, " Да, България " и Зеленото придвижване идва от чужбина, където " Демократична България " е първа мощ с 28.76% от гласовете.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Всички останали партии, обединения и самостоятелни претенденти остават доста под прага от 5.88%, като най-близо е " Воля " с резултат от 3.54%. Партията на Веселин Марешки вложи най-вече средства от всички партии в страната в акцията си, само че въпреки всичко не съумя да приближи границата за лъчение на евродепутат.
Опцията " Не поддържам никого " в този момент са избрали малко над 3% от хората. Избирателната интензивност към 17.30 часа е била 26.22%. Общо 1.683 милиона българи са дали своят вот към този час.

Факторът " Иванчева "

Интересен е резултатът на наказаната на 20 години затвор за искане на рушвет Десислава Иванчева. Тя е на седмо място с 1.69% и макар, че бе под домакински арест през огромна част от предизборната акция реализира по-добър резултат от партии в ръководството на страната като " Атака " и " НФСБ " на Валери Симеонов, които получават по малко над %.

Бърз обзор на резултатите по области сочи, че към четвърт от гласовете й предстоящо са генерирани в регион " Младост " в София, на който беше кмет,, а още толкоз са пристигнали от цялата столица. Изненадващо обаче малко под половината избор е от страната, което приказва, че агресивното отношение на службите в акцията и делото против нея е резонирало в народен мащаб и е предизвикало един тип протестен избор в нейна поддръжка.

Кой къде е мощен

Без изненада ГЕРБ печели в София и множеството регионални градове. Към този миг на преброяването на протоколите от гласуването Българска социалистическа партия е първа мощ във Видин, Добрич, Плевен и Ямбол. Движение за права и свободи печели в Кърджали, Шумен, Търговище и Разград. В доста градове от страната Вътрешна македонска революционна организация е трета политическа мощ. Извън високия резултат в чужбина, " Демократична България " записва най-хубав резултат в София, където е трета политическа мощ след ГЕРБ и Българска социалистическа партия.

При вота отвън границите на България, който към този момент е обработен на 100%, на второ място остава ГЕРБ с 22.16% поддръжка, трета е Българска социалистическа партия с 15.42%, а четвърта - Вътрешна македонска революционна организация със 7.06%.
Изненадата е петата позиция на крайнодясната проруска партия " Възраждане " на Костадин Костадинов, която няколко дни преди гласуването излезе със абсурден избирателен клип, с който заплаши с разстрел публицисти и политици. Партията печели 4.26% от гласовете в чужбина и надминава Движение за права и свободи, които получават малко над 4% - в евроизборите не могат да вземат участие българските жители, които живеят в Турция.

Преференциите

Все още няма публични данни за разпределението на мандатите в Европейския парламент. Преференциите също са неразбираеми за в този момент, само че съгласно информация от екзитпола на " Алфа рисърч " опцията е употребена интензивно от гласоподаватели на доста от партиите. Най-висок е процентът при " Демократична България ", като близо 65% от гласувалите са показали съответно име от листата. Втори по интензивност са гласоподавателите на Вътрешна македонска революционна организация, което е без изненада, защото водещият претендент на партията Ангел Джамбазки има висок персонален рейтинг и очакваше сериозна поддръжка.

С преференция обаче са дали своят вот и 48% от гласоподавателите на Българска социалистическа партия, което е относително доста за лявата партия, чиито симпатизанти обичайно не са толкоз дейни при персоналния избор. Интересно ще бъде да се види каква част от преференциите са отишли при поставения на пето място Сергей Станишев и до къде ще се изкачи той при преподреждането. Този сюжет има капацитет да задълбочи спора в Българска социалистическа партия и негативите за водача Корнелия Нинова, която в началото даже не искаше да включи ръководителя на ПЕС в листите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР