ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на
Коментари Харесай

Борисов кани ПП-ДБ на лидерска среща днес, ГЕРБ пристъпва към план Б

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ ще проведат лидерска среща в търсене на консенсус по тематиките, засягащи дневния ред на страната и обществото в подтекста на идното връчване на първия изследователски мандат.

 

Разговорите са планувани за през днешния ден 10.30 ч. в Народното събрание, като от страна на " Продължаваме промяната - Демократична България " ще участват Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. 

 

Според анализатори от срещата не се чака решение за постоянен кабинет. Причината е, че представители на управленията на “Продължаваме смяната ” и на “Демократична България ” към този момент оповестиха, че нито ще поддържат кабинет с мандата на ГЕРБ, нито ще позволен присъединяване в държавно управление, дружно с ГЕРБ.

 

Борисов стабилно повтаря тезата, че единственият метод за решение на казуса е сформиране на държавно управление от двете най-големи групи, въпреки че математически има разновидности за обединения и с другите партии.

 

В неделя, съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, разгласи че на лидерската среща ще приказва за тяхно държавно управление на малцинството, за което счита да търси поддръжка от всички.

 

“Ако те желаят да видят що за държавно управление ние ще предложим, да ни поканят на среща, на която ще отидем. На тази среща ще бъдат показани политиките и срокът, в който възможното държавно управление на малцинството може да действа ”, съобщи Петков и добави: “Не е казано, че срокът би трябвало да е четири години. Срокът може да е до влизането на България в еврозоната и Шенген. ”

 

Съпредседателят на другата коалиция в парламентарната група ПП-ДБ Атанас Атанасов беше много краен. Каза, че Борисов не би трябвало да им предлага условия, до момента в който не е върнал мандата.

 

Официалната позиция на обединението е, че е подготвена да сформира държавно управление на малцинството с втория мандат, като би приела за него поддръжка от всички групи, в това число и от ГЕРБ, само че без да включва министри от някогашната ръководеща партия.

 

На конференция в събота Бойко Борисов позволи вид да поддържа опит на " Продължаваме промяната - Демократична България " с втория мандат, само че предизвести, че при липса на официално съглашение сред двете най-големи политически сили ръководството ще е неустойчиво. На процедура кабинет на новата коалиция би станал пленник на плаващи парламентарни болшинства и може да бъде неодобрено или свалено във всеки миг.

 

Самият първи мандат освен, че не е даден на първата по величина коалиция в Народното събрание, само че президентът не е оповестил по кое време ще го връчи. 

 

От ГЕРБ към този момент оповестиха, че ще имат срещи с водачите на всички партии в Народното събрание. Според депутати от разнообразни партии предстоят съществени диалози за образуване на държавно управление с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. Четирите партии общо имат 139 депутити.

Проблемът с Българска социалистическа партия е позицията за Украйна и популистките претенции за разпределяне на пари на пенсионери, майки, обществено слаби, както и за повдигане на минималната заплата.

Движение за права и свободи оповестиха още в предходния парламент, че са подготвени да вземат участие в евроатлантическо държавно управление. Повтаряха го и по време на предизборната си акция и съгласно депутати от придвижването е въпрос на договаряния приемането на поддръжка от партията им.

От Има Такъв Народ още не са декларирали позицията си, само че гласуването на групата за ръководител на Народно събрание даде съображение на наблюдаващи да считат, че са станали сговорчиви.

Трите парламентарни групи - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ общо имат 116 депутати, които не са задоволителни за съставяне на държавно управление. Затова се твърди от специалисти и политолози, че Българска социалистическа партия държи ключа за държавно управление с първия мандат. Ако по време на диалозите се стигне до консенсус, упованията са да бъде препоръчан експертен кабинет.

 

При състояние, че това не се случи, от ГЕРБ ще предложат за гласоподаване партийно държавно управление, разясняват политолози, съгласно които в случай че не мине държавно управление с първия мандат на ГЕРБ, то няма да се състои и с държавно управление с втория мандат на ПП-ДБ и е по-вероятно страната да влезе в нови предварителни избори. Анализатори показват, че парламентарните обединения би трябвало да създадат взаимни отстъпки.

 

Паралелно с това Борисов организира срещи и с водачите на останалите парламентарни групи. Винаги може да се откри и различен проект, само че той нито ще е постоянен, нито ще успокои обществото. Ние сме виновни - като се опре до бюджета, ще търсим метод да се взема решение. Няма да оставим юни страната да влезе във финансов колапс ”, съобщи водачът на ГЕРБ пред президента Румен Радев. А откакто служебното държавно управление разгласи 6,4 % недостиг в проектобюджета за 2023 година, Борисов беше безапелационен: “Тук или ще има смели и храбри партии, които ще защитят страната си, като преди всичко слагам ПП-ДБ, или заставаме дружно зад бюджета и промените, или пускаме дълга и страната ще колабира юни месец, в случай че не натиснем копчето за нов 12 милиарда дълг ”.

Ще положа и поставям всички старания да имаме постоянно държавно управление, безапелационен бе някогашният министър председател преди ден. И даде да се разбере, че откакто първата политическа групировка ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ще бъде номиниран и министър-председател “в взаимозависимост от обстановката ”. “В тези условия не е почтено да се хвърля отговорност на една партия. След като всички заедно и Българска социалистическа партия, и Има Такъв Народ, и президентството със служебните държавни управления, и Политическа партия, и Демократична България, две години способстваха колкото можаха за това, в този момент да ме гледат в профил, и да ми споделят “Борисов да си носи отговорност, че е пръв ” - не е почтено ”, сподели Бойко Борисов. И предизвести: “Държавата е издънена, бюджетът го демонстрира ясно! ”.

 

Председателят на Народното събрание Росен Желязков съобщи: Ако хипотетично мандатът бъде връчен в сряда, най-вероятно ще предложим кабинет и ще търсим поддръжка от останалите обединения, без да търсим съдружна формула. Възможно е държавното управление да бъде като кабинета “Габровски ” или да е чисто партийно.

Ако не поддържат първия мандат, вторият наподобява също толкоз жертван. В нашия мандат ние ще посочим кой да бъде министър председател. Смятаме, че постоянното ръководство, даже и за къс интервал от време, е допустимо сред първата и втората политическа групировка. Нямаме политически разлики с втората политическа групировка. Но когато на напред във времето се сложи въпросът: “Какво мислят нашите гласоподаватели ”, всичко отива в канала. Основното предписание в политиката е кой носи политическата отговорност.

 

На плануваната за през днешния ден намира се чака да бъде разисквана и тематиката за приемането на държавен бюджет за 2023 година Най-важният за страната закон също е пленник на неизвестностите към сформиране на държавно управление. ГЕРБ пази тезата, че разискването му би трябвало да стартира едвам при одобряването на постоянно държавно управление, тъй като е инструмент за реализиране на управнически политики, а и с цел да се избегне предизборно наддаване с разноски.

 

" Продължаваме промяната - Демократична България " пък счита, че даже и да не се стигне до избиране на постоянно държавно управление, бюджетът би трябвало да бъде гласуван, с цел да се подсигуряват заплащанията за бизнеса и хората.

 

Според Желязков до момента в който не отмине дистанцираното говорене и не се седне на диалог очи в очи, всичко е допустимо.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!     

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР