ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат бюджет с 3% дефицит без промяна

...
ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат бюджет с 3% дефицит без промяна
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат бюджет с 3% дефицит без промяна на данъците

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ оферират бюджет с 3% недостиг без смяна на налозите. Днес по обяд стартираха консултациите по бюджета във формат работни групи сред двете обединения. В ранния следобяд диалозите продължиха в Министерството на финансите.

Около 3 съществени целта, по които нямат никакви разлики, се сплотиха по време на консултациите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. А точно – бюджетният недостиг да бъде 3%, а не 6,4%, както е заложен в плана на Министерството на финансите, да не се подвигат налозите и да бъде доказан пътят на България към еврозоната.

Още в самото начало на диалозите от ГЕРБ подчертаваха върху потребността бюджет и управническа стратегия да се разискват по едно и също време.

„ Ситуацията е изключителна, ексцентрична. Как това се отразява на бюджетния развой? Двете политически сили се схванаха да разработят своята управническа стратегия, т.е. – тя би трябвало също да бъде устойностена. И тези два процеса редом би трябвало да вървят и в един миг би трябвало да се съберат, с цел да реализираме задачите, които сме си сложили. Това, което ще излезе като краен резултат, ще бъде базата, на която ще се ръководи страната и ще се носи отговорност за нейното осъществяване “, съобщи Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС.

Съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Асен Василев предложи правене на серия въпроси към финансовото министерство, въз основата на които да се приготвят няколко бюджетни сюжета. В основата на тези въпроси е какво се случва с парите, заложени в проектобюджета от втория транш по ПВУ и за какво харчовете на страната са повишени, съгласно Василев, с 42% тази година.

„ Добре е базисният бюджет, който Министерството на финансите е създало, да погледнем в какви политики има заложени и къде има запаси. И по-късно да забележим вероятно какво пространство остава за спомагателни ограничения, които биха пристигнали в резултат на управническата стратегия и да се приоритизира това. Като начало, може би моето предложение е към Министерството на финансите да зададем серия от въпроси, с цел да приготвят серия от сюжети.

Единият сюжет, който съгласно мен е рационален – какво се случва, в случай че получим едно от двете заплащания тази година, което наподобява най-реалистичният сюжет. Ако осъществим всичките законопроекти и ограничения, които са отвън законопроектите и които са 60 на брой, които са в границите на държавното управление, които трябваше да бъдат изпълнени към декември предходната година, да кажем, че доникъде на годината вероятно могат да бъдат изпълнени, с цел да се получи заплащане въз основата на това. Мерките за третото заплащане може би не е доста реалистично да считаме, че ще бъдат изпълнени “, сподели Асен Василев, „ Продължаваме промяната-Демократична България “.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС прикани с изключение на по консолидация на бюджета, да се водят диалози и за консолидация на политическите цели.

„ Конкретен образец – във вашата стратегия са заложени вложения от порядъка на 12,5 милиарда, което се разгласи, че това число би трябвало да бъде леко ревизирано поради бюджетните действителности. Двата процеса би трябвало да текат редом.

За мен първокачествен въпрос, на който би трябвало да отговорят от Министерството на финансите е да сие даде сметка какви са вероятните запаси в бюджета. Въпрос, на който нямаме отговор. Например – каква част от финансовата стратегия е финансирана от републиканския бюджет и коя част от еврофондовете. Защото разясняваме, че можем умерено да базираме 1 или 2 години капиталовата стратегия на страната напълно върху средства от остарелия интервал, новия програмен интервал, ограничения и ПВУ. Тук разходът става приблизително към 20% за съфинансиране на плановете, само че в спешен интервал можем да изкараме 1 или 2 година без по-малки или по-големи планове, финансирани от страната. Но ние не знаем какво имаме в финансовата стратегия “, уточни Томислав Дончев.

От ПП-ДБ оферират плановете на стойност над 50 млн. лв. да се преглеждат един по един, с цел да няма загуба на огромни средства./БНТ

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР