ГЕРБ със сигурност е евроатлантическа партия, не само като формална

...
ГЕРБ със сигурност е евроатлантическа партия, не само като формална
Коментари Харесай

Росен Желязков: ГЕРБ със сигурност е евроатлантическа партия - да не се спекулира излишно с тема, където няма такава

ГЕРБ сигурно е евроатлантическа партия, освен като официална принадлежност към Европейската национална партия, само че и като държание и спорни поредни дейности. Това разяснява Росен Желязков от ГЕРБ в предаването „ Стълбището ” на Дарик радио.

„ Заявявали сме твърдо позицията си и във връзка с участието си в Съюза, и във връзка с уговорката, който има като съдружник с останалите страни членки в НАТО. Ние не твърдим, ние сме ”, разясни Желязков.



Той посочи, че през последните години ГЕРБ е направила доста неща в посока на това да сме правова страна. „ Една част от обществото желае доста по-бързи дейности. България се промени доста и ще продължава да се трансформира ”, изясни Желязков.

Той посочи, че не виждат излизането на листата „ Магнистки ” обвързван с идните избори. „ Напротив мисля, че сътрудниците, не имам предвид единствено Съединени американски щати, останалите съдружници в НАТО имат ясна позиция във връзка с процесите, свързани с върховенството на правото през последните години в България. Тук таймингът не е от значително значение ”, добави Желязков.

По думите му политическите съперници на ГЕРБ в предизборната акция не трябва да се възползват самоцелно от това, което биха възприели като политическо воле. „ След по-малко от 2 месеца ще се надигнем пред въпроса за скорошното приемане на законите, останали от 48-ото Народно събрание, включително и тематиката за конституционните промени. Сега възползването от някаква политическа обстановка, за това някой да си мисли, че ще вземе % повече или по-малко, може по подобен метод да интоксикира политически диалог и да се върнем в зората на 48-ото Народно събрание, когато изначално беше янсо, че няма да може да се образува каквото и да е болшинство а ръководство ”, изясни Желязков. По думите му тематиката е доста по-голяма от това някой да си мисли, че може да извлече политическа изгода от обстановката.

Росен Желязков разяснява, че самото оповестяване на лица и компании в „ Магнистки ” не е юридически акт и няма последствия в правния смисъл, който възприемаме за присъди или наказателно произвеждане. „ Това изговаряне не е наказване, а по-скоро оценка ”, добави той. Желязков изрази недоумението си от включването на Владислав Горанов, тъй като сегашните наказания са ориентирани по-скоро към лица, които „ имат гравитация към проруски въздействия в страната, изключително в областта на енергетиката ”.

Той посочи професионалните качества и достижения на Владислав Горанов, като регистрира, че сега не заема постове в ГЕРБ, а е редови член на партията.

„ Имиджувите вреди биха били в главата на тези, които желаят да се възползват от тази обстановка. Не би трябвало да се нарушава положителният звук, тъй като след изборите ще се търси нашата поддръжка. Старанието ни постоянно е било в посока да се откри устойчивият модел. Очакването ни е да не се спекулира ненужно с тематика, където няма тематика ”, посочи Желязков.

Относно упованието на избран политически обединения за промяна в ГЕРБ,за да могат да се проведат възможни следващи диалози при сформирането на кабинет, Желязков разяснява по този начин: „ Очакването на един политически индивид в различен е някакъв оксиморон. Няма по какъв начин да имаме очакване наш конкурент да се промени, че да ни стане благоприятен, с цел да ни е по размер. ГЕРБ си има органи и структури, ясно е по какъв начин работи. ГЕРБ има неоспорим водач, който се употребява с доста по-голямо доверие, в сравнение с водачите на другите политически обединения имат. Може би упованията са по някакъв метод да се ерозира доверието, с цел да стане по-удобна ГЕРБ за удари. Уверявам ви, че партията става все по-боеспособна и консолидирана, тъй като има ясни правила, от които не се отръпва ”, уточни той.

Желязков разяснява изявленията на президента Румен Радев за военна помощ на Украйна и възможното несъгласие за наказания против Русия, свързани с нуклеарното гориво. По думите му единствено ние и Унгария показваме мнение, което се отличава от общоевропейското виждане и ни слага леко в изолираност или изненада за какво тъкмо ние го вършим.

„ Няма да давам последна оценка. Сигурен съм, че президентът работи сега от позицията на индивида, който носи цялата отговорност за институционално ръководство на страната. При неналичието на законодателна власт, имаме изпълнителна. Той е принципала на изпълнителната власт ”, добави Желязков.

По думите му би трябвало да се държим като сътрудници в границите на Европейски Съюз и на НАТО.

„ Послендите две години Румен Радев е глава на изпълнителната власт, доста повече в сравнение с е функционирал постоянен кабинет, само че това не е проблем на президента който и да е той. Това сякаш стана предписание – да нямаме настоящ парламент и да имаме служебно държавно управление, Народното събрание да се събира сесийно за два-три месеца, на кг да приема закони, да има външен натика за приемането им – Еврозона, ПВУ. Това от една страна компрометира въобще разбирането за постоянен законодателен развой, въпреки това девалвира визията, че Народното събрание е нужната институция, която въплъщава парламентарната демокрацията, от трета страна – постоянно изключението се трансформира в правил ”, изясни Желязков.

Според него ще има политически опити да се отиде на локалните избори с нови парламентарни. „ Това не е добре за страната. Трябва да има постоянен кабинет, който да се занимава по-малко с чисто партийната обстановка, а да бъде доста прагматичен в решенията, които предстоят и са отлагани ”, разясни той

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР