ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България и ДПС предлагат Конституционният

...
ГЕРБ, Продължаваме промяната - Демократична България и ДПС предлагат Конституционният
Коментари Харесай

ГЕРБ, ДПС и коалицията предлагат Конституционния съд да се премести в нова сграда

ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи оферират Конституционният съд да се реалокира в една от постройките на Българската банка за развиване. Такова е постъпило в деловодството на Народното събрание, подписано от водачите на трите обединения Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Кирил Петков, както и депутатите Десислава Атанасова и Делян Пеевски.

С него се задължава Министерският съвет да предприеме нужните дейности съгласно своите пълномощия да придобие и да даде на Конституционния съд постройката на Българската банка на развиване поради нуждата от нова такава при реализирането на конституционните му пълномощия.

В претекстовете вносителите показват, че е " дълголетен казусът със сградния фонд и пространствата, в които Конституционния съд се обитава " и означават, че не е открито дейно решение и до ден сегашен " макар многократните напомняния ".

В момента Конституционният съд няма независима постройка, а се обитава в тази на Министерския съвет.

" Конституционният съд в свое следващо писмо до министър ръководителя от 9 май 2023 още веднъж слага своето искане за даване на подобаваща постройка. Ние, народните представители, считаме, че това искане е настоящо и обективно и се нуждае от дейности за решение. Още повече, че има реализирано единодушие сред всички парламентарни групи, участващи в конституционното болшинство, че ще бъде уредена конституционна тъжба в Конституцията. Това ще усили неведнъж работата на Конституционния съд и надлежно ще бъдат нужни още чиновници и пространства за тях ", написа още в претекстовете на вносителите.

 Пеевски разгласи, че ще има нова комисия по конституционните въпроси, в която той няма да взе участие Пеевски разгласи, че ще има нова комисия по конституционните въпроси, в която той няма да взе участие

Конституционната тъжба е един от въпросите, по които трите обединения имат единодушие що се отнася до измененията в главния закон. Останалите са ограничение пълномощията на основния прокурор, преформатиране на Висшият правосъден съвет по рекомендациите на Венецианската комисия (т.е. да бъде разграничен на две колегии - прокурорска и съдийска, бел. авт.) и преформатиране на института на служебния кабинет.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР