ГЕРБ нарушиха конституционното изискване кандидат за премиер да получи от

...
ГЕРБ нарушиха конституционното изискване кандидат за премиер да получи от
Коментари Харесай

ГЕРБ нарушили Конституцията - не излъчили премиер, на който да бъде връчен втория мандат

ГЕРБ нарушиха конституционното условие претендент за министър председател да получи от президента втория изследователски мандат. Това сподели пред БНР доцент Наталия Киселова, експерт по конституционно право.

" Редно беше да имат претендент, както изисква Конституцията, а той да каже, че връщат мандата. Конституцията не е планувала за всяко нещо глоба, само че ние сме обръгнали толкоз на неспазване на разпоредбите, че ходът на ГЕРБ мина апропо. Текстът в Конституцията - член 99, алинея 2 е явен ", посочи тя. Според доцент Киселова по какъв начин ще подходи президентът Румен Радев при връчването на третия изследователски мандат зависи от това в коя партия вижда повече благоприятни условия да беседва с " ИТН " и кой има качества " да ги опитоми ".
" Говоренето, че партиите ще губят от влизане в ново държавно управление и това ще им се отрази на резултатите на идващите избори, е неверно ", акцентира тя.

По думите ѝ президентът може да направи и втори кръг от съвещания, само че би трябвало да знае, че от през днешния ден (след връщането на втория мандат през вчерашния ден - б.р.) текат 7-те дни, в които би трябвало да дефинира парламентарната група, която да предложи претендент за министър-председател.

" Ако деликатно се чете тълкувателното решение на Конституцията, тези 7 дни са и времето за установяване на кандидат-премиер ", добави специалистът по конституционно право.
В предаването " Преди всички " доцент Киселова разяснява и решението на Конституционния съд за спецправосъдието:

" Чрез сезиранията на Конституционен съд основният прокурор Иван Гешев се пробва да види до каква степен е неговата територия. Законът е част от правото, само че не постоянно е право ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР