ГЕРБ и ДПС предлагат по 75 лева великденски надбавки за

...
ГЕРБ и ДПС предлагат по 75 лева великденски надбавки за
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС и ДПС предлагат по 75 лв. за най-бедните пенсионери

ГЕРБ и Движение за права и свободи оферират по 75 лв. великденски надбавки за 534 000 пенсионери. Те ще бъдат за тези, които са под линията на беднотия от 526 лв.. Финансовият министър в оставка Асен Василев обаче разгласи, че това е популизъм и порочна процедура. Според неговите калкулации раздаването на надбавки слага под риск трайното покачване на пенсиите от юли, въпреки че сумата за нарастването е заложено в държавния бюджет.

Надбавката се планува единствено за пенсионерите, чиито пенсии са под 526 лв.. ГЕРБ-СДС и Движение за права и свободи желаят, в случай че предлагането им се гласоподава, тези пари да бъдат изплатени още преди Великден. Това би коствало 40 милиона лв..

" По самодейност на обществена и бюджетна комисия на Народно събрание ще внесем през днешния ден закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, с което ще желаяме да бъдат опуснати еднократни суми в размер на 75 лв. ", сподели Деница Сачева, ГЕРБ-СДС.

" Ние считаме, че вместо да се вършат дарителски акции, да се приканва за обособена взаимност на жителите, страната би трябвало да възвърне традицията, която за Великден и за Коледа пенсионерите получаваха добавки ", добави Сачева.

" Тези разноски не касаят прехвърляния от бюджета, ще има вътрешни разбърквания в бюджета на Национален осигурителен институт. Както в този случай, по този начин и в идващия месец, след деликатен разбор на приходите и разноските, ще търсим други благоприятни условия да подкрепим уязвими и обществено слаби групи от обществото ", съобщи Йордан Цонев, Движение за права и свободи.

Министърът на финансите в оставка Асен Василев обаче се разгласи срещу импортираното предложение в Народното събрание. По думите му надбавката визира единствено 25% от пенсионерите и изиска трайно нарастване.

" Даването на добавки предизборно, дали ще ги назовем коледни или великденски, е извънредно порочна процедура. Тя дели пенсионерите на групи - в случай че един човек има пенсия 527 лв., той няма да получи добавка. Ако пенсията му е 524 лв., с 3 лв. по-ниска, той ще получи 75 лв. добавка. И тук се пита за какво? ", акцентира Асен Василев, министър на финансите в оставка.

Василев предизвести и че поради тези надбавки може да няма пари за нарастването на минималната пенсия с 57 лева от 1 юли - на 580 лв.. По думите му няма гаранция, че ще се намерят 40 милиона лв. от бюджета на Национален осигурителен институт, в случай, че към края на февруари вътрешните спестявания са едвам 6 милиона.

" При изискване, че 40 милиона лв. остатък в този момент няма в Национален осигурителен институт, приемането на едно такова решение от Народно събрание, което не включва докомпенсиране от държавния бюджет, слага под риск опцията да се създадат трайните нараствания, които са заложени в бюджета за всички пенсионери. Моят апел към Народно събрание е да не се заиграваме с популизма, а да създадем това, което е вярно. А вярното е нашите родители да имат почтени старини. Всичко друго е на ниска цена популизъм ", безапелационен е Василев.

Според Българска социалистическа партия това също е популизъм.

" Сега, безусловно предизборно, на хората се дават обещание обществени придобивки. Искам да се обърна към тях - да не се подлъгват ", сподели Корнелия Нинова, Българска социалистическа партия.

Междувременно от Национален осигурителен институт оповестиха и че новите пенсионери през предходната година са над 100 хиляди. Средната възраст на пенсиониране през 2023-а година е била 63 години и 7 месеца.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР