ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори и така

...
ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори и така
Коментари Харесай

Антоанета Цонева: ГЕРБ и ДПС избраха да отидем на избори пред разговорите за правителство

ГЕРБ и Движение за права и свободи избраха да отидем на избори и по този начин го оповестиха - че избират изборите пред продължаването на диалозите за държавно управление. Това съобщи националният представител от " Продължаваме Промяната - Демократична България " Антоанета Цонева пред Българска национална телевизия като акцентира, че ПП-ДБ са имали формула по какъв начин могат да бъдат осъществени идващите години на ръководство.

" Какво искахме ние? Ние искахме един явен контракт в който има задължения, има периоди и е подписано от политическите водачи, с цел да може да има гаранции по него. Това не се получи в границите на тези договаряния. Винаги се бягаше по някакъв метод от твърди задължения ", сподели тя, като добави, че процесът по ротацията спря сега, в който се е появила опцията да изгубят контрола върху прокуратура, съд и регулаторите. " Процесът се счупи, когато трябваше конституционните промени да бъдат уплътнени на законово равнище. Страхът беше по-силен от даваните преди този момент обещания ", добави тя.

Според нея отношението към определения от президента за длъжностен министър председател Димитър Главчев ще се образува през избора на министри на вътрешните работи и електронното ръководство, защото те имат най-голямо отношение към честното осъществяване на парламентарните избори.

" Като човек, който доста фокусирано се занимава с тематиката за честността на изборите, считам, че това ще е главният репер за нашето отношение. А и би трябвало да се подчертае, че главната задача на служебния кабинет е да организира почтени и свободни избори ", съобщи тя в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ".

Антоанета Цонева посочи като едно от преимуществата на измененията в Конституцията обстоятелството, че Народното събрание няма да се разпуска през идващите месеци и ще действа пълноценно, до момента в който не се избере ново. Това ще разреши служебният кабинет ще бъде подлаган на парламентарен надзор.

" Това е извънредно значим детайл от измененията, тъй като откакто бъде конституиран новият министерски съвет, на процедура всекидневно ще бъде следен от българския парламент. Досега нямаше такава опция в българската процедура и това наложи да предприемем тези промени ", добави тя.

" Получи се по този начин, че ние започнахме в един миг да действаме в полупрезидентски режим в който президентът назначаваше служебни кабинети, които излизаха доста оттатък своите задължения. Видя се, че Конституцията в България, написана по този метод, не може да издържи на подобен вид политически рецесии и турболенции на каквито бяхме очевидци ", сподели още Цонева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР