ГЕРБ и БСП отправиха взаимни обвинения в саботаж на изборите.

...
ГЕРБ и БСП отправиха взаимни обвинения в саботаж на изборите.
Коментари Харесай

ГЕРБ И БСП с взаимни обвинения за саботаж на изборите

ГЕРБ и Българска социалистическа партия насочиха взаимни обвинявания в бойкот на изборите. От ръководещата партия обявиха на брифинг, че протоколите са толкоз комплицирани, че ще доведат до безпорядък. От ГЕРБ упрекнаха представител на левицата в ЦИК за сложността на протоколите. От Българска социалистическа партия отхвърлиха изказванието и на собствен ред насочиха сходно обвиняване. Породилата се обстановка разясниха в студиото на „ Здравей, България” по Нова ТВ депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов и Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

„ Миналата година, когато бяха признати измененията в Изборния кодекс, едната от задачите, които се преследваха, бе да бъде банален протокола. Членове на Районните изборни комисии от страната са изпратили няколко писма до ЦИК да извърнат внимание, че има смяна в структурата на самия протокол. Те сезираха ЦИК, че това може да докара до евентуално забавяне”, изясни Ципов.

Той акцентира, че задачата на вчерашния брифинг на партията е била да уведоми българското общество, че може да възникне проблем и закъснение по отношение на попълването на протокола. Както и да покаже кой е виновен за това.

„ Човекът, който приготвя протокола на Секционната изборна комисия, се споделя Емил Войнов – член на ЦИК от квотата на Българска социалистическа партия. Вчера той изнесе неточна информация, че е имало единствено едно разискване и едно гласоподаване, както и че е признат образецът с 16 гласа. На 11 март е имало второ гласоподаване, на което резултатът е бил 11 на 7. А ЦИК приема решение с болшинство от 2/3”, изясни Ципов.

Според представителя на левицата - Крум Зарков, протичащото се е „ налудно и невярно”.

„ Причината за казуса е една – ГЕРБ отстъпва от машинното гласоподаване и най-после реши да вкара хибридно такова, при което да се сумират резултатите от машините и хартиения избор. Това го обяснявахме стотици пъти, президентът даже върна закона по този въпрос с несъгласие. Те непрестанно го одобряваха. И в този момент – хората, които имаха болшинство, с което промениха Избирателния кодекс 11 пъти за миналите 4 години, които имат вицепремиер, който дава отговор за изборите, които имат най-вече членове в ЦИК, в това число нейният ръководител, излязоха и упрекнаха Емил Войнов за това, че е привел протокола в отношение с Изборния кодекс, който те наложиха”, изясни депутатът от Българска социалистическа партия.

Красимир Ципов отвърна, че казусът не е в машинното и хартиеното гласоподаване, а в това, че по предложение на Войнов протоколът е дописан и са добавени спомагателни графи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР