ГЕРБ, ДПС, Възраждане“, БСП и ИТН решиха окончателно да оставят

...
ГЕРБ, ДПС, Възраждане“, БСП и ИТН решиха окончателно да оставят
Коментари Харесай

ОТВРАТ: Депутатите оставиха далаверите с лекарства в частните болници

ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ взеха решение дефинитивно да оставят частните лечебни заведения да не организират публични поръчки за медикаменти и медицински произведения, макар че за тях заплаща Здравната каса с пари от здравни вноски.

При финалното гласоподаване на второ четене на Закона за публичните поръчки (ЗОП) в четвъртък само „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) поддържа провеждането на поръчки от частните лечебни заведения.

Останалите партии образуваха обединен фронт в полза на частните лечебни заведения, които от години се съпротивляват против поръчките за медикаменти и медицински произведения, макар че против страната ни има формирана наказателна процедура от Европейската комисия поради това.

Депутатът от ПП-ДБ доцент Васил Пандов разяснява, че гласуваното през днешния ден опонира с правото на Европейски Съюз и напомни, че от години против България има наказателна процедура от Европейската комисия по отношение на неравнопоставеното отнасяне на частните и държавните и общинските лечебни заведения. 

Колегата му Александър Симидчиев (ПП-ДБ) изясни, че за финансирането на тези медикаменти се употребява публичен запас, а не дребна част от частните лечебни заведения имат лични дистрибутори, които могат да си образуват цената по лични правила. В същото време държавните и общинските лечебни заведения нямат този комфорт и са длъжни да вършат публични поръчки.

Реклама

Практиката през годините демонстрира, че при поръчките на държавните и общинските лечебни заведения, когато няколко компании се явяват в конкуренция, се реализират по-ниски цени на медикаментите. Докато частните лечебни заведения, които употребяват лични дистрибутори, регистрират пред Здравната каса медикаменти по пределните цени от позитивния лекарствен лист, които са мощно повишени.

Така неефективно се разходва публичен запас, с който биха могли да се обезпечат повече медикаменти за повече пациенти. Причината е, че за едно и също лекарство НЗОК от време на време заплаща с десетократна разлика в цената – да вземем за пример 100 лв. на една болница и 1000 лв. на друга.

Отложиха премахването на ножицата в цените на онколекарствата

На този декор в четвъртък парламентарната здравна комисия отсрочи новите правила за заплащане на онколекарства от НЗОК на лечебните заведения. Те целяха точно да отстранен „ ножицата “ в цените, по които НЗОК заплаща медикаментите на обособените лечебни заведения.

Срещу разпоредбите обаче имаше мощен отпор от страна на лечебни заведения и дистрибутори поради извънредно рестриктивния текст, съгласно който НЗОК трябваше да заплаща на всички лечебни заведения по най-ниската доставна цена, регистрирана от която и да е болница.

Така, до момента в който се откри по-балансиран вид, НЗОК ще продължи да заплаща онколекарствата на разнообразни цени на лечебните заведения, което води до неефективното разходване на 100 млн. лв. годишно.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР