Георги Велинов е един най-великите български вратари. Футболният му път

...
Георги Велинов е един най-великите български вратари. Футболният му път
Коментари Харесай

Джони Велинов: Най-приятно ми бе, когато ЦСКА елиминира Нотингам

Георги Велинов е един най-великите български вратари. Футболният му път стартира в " Дунав " Русе, а след това става легенда на ЦСКА и националния тим. Следващата седмица ще излезе и биографичната му книга: " Моята история ".

Известният в спортните среди като Джони Велинов бе посетител в рубриката " В основната роля " на 120 минути. Пред водещия Светослав Иванов той приказва за фамилията си, първите години с футболна топка и втория си живот, който живее с помощта на сполучлива чернодробна трансплантация.

Велинов, който е Футболист №1 на България за 1981 година, описа, че от дребен е теоретичен да се труди. Благодарение на татко си, който бил бозаджия и сладкар.

" Правеше бозата до към 5-6 часа сутринта. Имах щастието да му оказвам помощ като дребен, Караше ме до бозаджийницата, слагах чувалите със захар, аз слагах и капачките. Работихме цяла нощ ", спомня си Велинов.

" Свако ми доста обичаше да ме води на стадиона, татко ми не се занимаваше с мен, почиваше си след работа. Обикновено чаках някой чичко да ме вкара за мача на стадиона, тъй като беше цялостно и не можеше дете единствено да влезе ".

" Разбрах, че ставам за вратар, когато не ставах за футболист ", сподели с усмивка Велинов, който е 6-кратен първенец на България.

" Видях, че на вратата е добре. Оттам пристигна и желанието ми да отида в " Дунав " Русе. Много упражнявах ".

" Много са ярките мемоари с ЦСКА. Най-приятно ми беше като елиминирахме " Нотингам " - европейския първенец. Имахме самочувствие и сили, вярвахме си и по този начин постигнахме доста триумфи ".

Освен " Нотингам Форест ", ЦСКА отстрани и различен европейски хегемон - " Ливърпул ": " При първия мач с " Ливърпул " имах шанса да видя един от любимците ми - Рой Клемънс, той ми даде фланелката си, с която игра. Много ми беше тъжно, като разбрах, че е умрял. "

Джони Велинов посочи, че с книгата си желае да покаже, че е минал през доста компликации. Че животът на един футболист не е елементарен, а всичко е тъга, труд и пот.

" Има неща в тоя живот, които си ги претърпял, споделил си ги с околните си, само че би трябвало да ги споделиш и с други, като почитателите на ЦСКА. ", сподели още той.

Георги Велинов е роден на 5 октомври 1957 година в Русе. В ЦСКА е от 1978 до 1987 и от 1991 до 1993 година От 1987 до 1991 година е в португалските " Брага " и " Академика " Лисабон. По-късно пази за " Сливен ", " Славия ", " Ботев " Нови Пазар.

Има 331 мача в " А " група. Шампион е през 1980, 1981, 1982, 1983, 1987 и 1992 година, притежател на купата през 1981, 1983, 1985 и 1987 година Футболист номер 1 на България през 1981 година

Има 33 мача за националния тим. От май 2007 година Джони Велинов живее втори живот с помощта на сполучлива чернодробна трансплантация.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР