Георги Даскалов*Всички знаят кой е Нелсън Мандела. Но далеч по-малко

...
Георги Даскалов*Всички знаят кой е Нелсън Мандела. Но далеч по-малко
Коментари Харесай

Келнерът на ресторант „Победа“ има нещо мозъчна повреда

Георги Даскалов*

Всички знаят кой е Нелсън Мандела. Но надалеч по-малко хора биха дали отговор на въпроса кой е Фредерик де Клерк. Де Клерк е последният бял президент на Южна Африка, индивидът, който пусна Мандела от пандиза и провежда първите свободни избори с ясното схващане, че неговата Национална партия ще ги загуби. След това двамата с Мандела получиха Нобеловата премия за в действителност възхитителния метод, по който преведоха Южна Африка към народна власт, която не е единствено за белите.

Писал съм и различен път. Де Клерк е ослепително доказателство, че е по-добре да си имаш работа с учтив в западната политическа традиция расист,

в сравнение с с попил руската просвета български болшевик.

Ние обичаме да се окайваме и ожалваме, само че нито сме първите, нито сме някакви уникати в прехода от тоталитаризъм към демократично положение на обществото.

Един от най-хубавите образци е до нас. Кемал Ататюрк избавя в края на Първата международна война Турция от превръщането ѝ в колония и основава модерната турска страна. Той основава през 1923 Народно-републиканската партия (кемалисти), която е единствената (и естествено – управляваща) партия в Турция до 1946, когато е разрешено да има и други партии.

През 1950 кемалистите провеждат първите многопартийни избори, знаейки, че ще ги изгубят след 27 години на власт. Изборите печели Демократическата партия и Турция споделя довиждане на един интервал, който я е укрепил като страна, само че е бил прекомерно надалеч от демокрацията. 

Историята по-нататък също е забавна. През 1960 военните вършат прелом, само че единствено с цел да овладеят политическата рецесия и откакто вършат съвременна конституция, на идната година вършат избори и предават властта на определени от хората политици.

Армията прави още два преврата, само че постоянно, откакто е нормализирала страната, предава властта на политиците.

Испания е също прекрасен образец за прехода.

След успеха си в гражданската война Франсиско Франко открива еднопартиен режим. Той гравитира към фашизма, без да стига до крайностите на Хитлер и Мусолини, а 6 години преди гибелта си дефинира Хуан Карлос за престолонаследник, като по този метод дава да се разбере, че след него Испания получава късмет да се върне към конституционната монархия и демокрацията. 

Крал Хуан Карлос поема властта два дни след гибелта на диктатора и води страната през сложните времена, в това число и като персонално се опълчва на франкисткия опит за прелом през 81-а.

Пиночет, направил преврата в Чили през 1973 и управлявал страната до 1990, също се отдръпна и съобщи властта на политиците. Дори той, анатемосван от комунистите в България и по целия свят, малко преди да почине написа: Днес, когато моите дни са преброени, желая да кажа, че не изпитвам към никого завист и че повече от всичко обичам своята татковина. Признавам политическата отговорност за всичко, осъществено от мен. То бе направено с една единствена цел – да укрепи Чили и да се избегне разколът на страната.

Мислил съм много за какво комунистите в България не бяха най-малко като испанските фашисти, в случай че не като турските кемалисти и генерали. 

Защо след 1989 не отвориха пътя към естествена България, а държаха и държат властта на инат на цялата нация.

И към този момент имам отговор с два детайла.

Първо, комунистите в България не я считат за своя татковина. Те одобряваха за свое родно място Съветския съюз, а когато той се разпадна – Русия на Путин. И - като разследване от това – второ, България за тях е нереалност, просто средство да са на власт. Висша полезност не е Отечеството. А властта. Без нея те са нищо. Затова и не я изпускат.

А демокрацията има елементарни правила, най-важното от които е опцията властта да бъде сменяна. Комунистите в България не могат да стигнат до тези мисловни небеса.
Както се пееше в онази песничка – Келнерът на ресторант „ Победа “ има нещо мозъчна щета...

*Текстът е оповестен на страницата на създателя във Фейсбук
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР