Георги Чолаков, снимка БГНЕС Шефът на Върховния административен съд Георги

...
Георги Чолаков, снимка БГНЕС Шефът на Върховния административен съд Георги
Коментари Харесай

Шефът на ВАС е против закриването на административни съдилища


Георги Чолаков, фотография БГНЕС

Шефът на Върховния административен съд Георги Чолаков разгласи, че " ще се бори да не бъде отстранен и един административен съд ", тъй като на доста места в страната жителите няма къде другаде да получат отбрана.

" Административният съд би трябвало да бъде покрай жителя, който търси отбрана. Има нещо доста значимо – в общия съд, като се изключи наказателните каузи, влизаш по свое предпочитание, ти преценяваш дали ще водиш делото или не. При административните нямаш никакъв различен късмет да получиш отбрана, с изключение на посредством съда. Когато става въпрос за увеличение на една пенсия с 5 лева, за обществени помощи, нали си представяте, че в случай че закрием съда във Видин и индивидът би трябвало да идва до София, делото му ще се обезсмисли и той ще се съгласи с администрацията, единствено с цел да спести разноски ", изясни арбитър Чолаков в изявление за БНР.

Неравномерната натовареност в правосъдната система важи освен за общите, само че и за административните съдилища. Един арбитър в София взема решение месечно по 27 каузи, до момента в който неговият сътрудник в Ямбол, да вземем за пример, единствено по 8 каузи.

Шефът на Върховен административен съд счита, че този проблем може да се реши с прекачване на съдии от по-леко натоварените съдилища към тези, в които работата е доста повече. Той изясни, че процесът към този момент е почнал.

" В Бургас са свръхнатоварени, имат над 20 каузи на месец. В Сливен и Ямбол са по-малко натоварени. От 16 април ще командировам съдии от Сливен и от Ямбол, които ще правораздават в Бургас. Така ще забързаме правораздаването в Бургас ", сподели арбитър Чолаков.

По думите му това е била непопулярна мярка - имало недоволни съдии в Сливен и Ямбол, защото работата им ще се усили. Но той към този момент е провел диалог със съдиите и те са се съгласили, че това е единственият метод да бъде решен казусът.

Чолаков уточни, че би трябвало да се подхващат бързи и съответни ограничения за по-своевременното разглеждане на делата във Върховния административен съд.

" Анализирахме обстановката във всяко поделение и единомислещо взехме решение, че би трябвало да се подхващат ограничения. Всички, формирани през 2017 година, каузи за преустановяване на служебни правни отношения или за уволнения на военни, държавни чиновници и служители на реда са пренасрочени до 30 юни 2018 година Колегите ще влизат в изключителни съвещания и ще ги поемат като спомагателни каузи “, сподели той.

Чолаков счита, че изборът му за ръководител на Върховен административен съд е пробив за промяната в правосъдната система.

" Бил съм в този съд пет години преди да стана ръководител и съм първият ръководител, който е определен всред редовете на съдиите. В историята няма подобен избор. Аз съм пробивът, аз съм посочен от сътрудниците. Аз съм част от тях и считам, че доста по-лесно работя с тях. Колегите са с мен и ме поддържат, в това число и при непопулярни решения, като да бъдат натоварени в допълнение ", съобщи Георги Чолаков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР