Георги Чолаков бе избран вчера с гласовете на 20 от

...
Георги Чолаков бе избран вчера с гласовете на 20 от
Коментари Харесай

Георги Чолаков – Новият председател на ВАС

Георги Чолаков бе определен през вчерашния ден с гласовете на 20 от общо 25 члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) за правоприемник на Георги Колев като ръководител на Върховния административен съд (ВАС). Другият претендент бе Соня Янкулова. Мандатът на Колев изтича през ноемрви. Дотогава по процедура Висш съдебен съвет ще предложи на президента Румен Радев кандидатурата на Чолаков, а президентът ще го назначи с декрет.

Съдията от Върховния административен съд Георги Чолаков получи поддръжката на 79 от сътрудниците си на пленума на Върховен административен съд, които издигнаха кандидатурата му. Магистратът се употребява с доверието и на сегашния ръководител Георги Колев, който го показа пред кадровиците и означи, че е магистрат, който може да работи в екип. Самият Чолаков съобщи по време на чуването във Висш съдебен съвет, че е признателен на сътрудниците си за поддръжката, която му гласоподават и я разтълкува като самобитна форма на съдийско самоуправление.

“Ще пазя независимостта на всички съдии. Следващият Висш съдебен съвет би трябвало да работи транспарантно и с ясни правила ”, съобщи Чолаков. Той уточни, че е събрал отзиви и информация от сътрудниците си за вижданията и упованията им към новия началник. По думите му е извънредно значимо да има наличен и бърз развой, а това от своя страна ще увеличи публичното доверие към Върховен административен съд. Новоизбраният ръководител се разгласи за бистрота и даде поръчка, че няма да внесе нито едно предложение за зам.-председател, което да не е било утвърдено от пленума на Върховен административен съд.

“Повишаването на доверието става единствено посредством бистрота и гласност на всички актове и дейности във Върховен административен съд. Няма какво да крием, в противен случай – обществото би трябвало да знае какво се случва, по какъв начин е образуван този или оня петчленен състав ”, акцентира Георги Чолаков. Той се разгласи за въвеждане на ефикасна система за електронно правосъдие и разгласи, че към този момент е създадена сходна система и следва да бъде интегрирана през септември.

Чолаков акцентира в концепцията си, че е нужно да бъде направена ефикасна оценка за натовареността на съдиите и напомни, че щатът беше повишен. Той даде поръчка и че ще работи за възстановяване на битовите условия във Върховен административен съд като изясни, че те са извънредно значими за мотивацията на магистратите. Чолаков уточни, че би трябвало да се разширят и намерят нови пространства, да се направи ремонт на покрива на постройката, който тече и да се поправят климатиците. Всяка седмица ще има прессъобщения за публицисти, а съдии ще бъдат обучавани за по-добра връзка с медиите, ангажира се Чолаков и добави, че задачата е цялостна бистрота на работата на магистратите и повишение на доверието към тях.

Новоизбраният ръководител на Върховен административен съд се оказа на едно мнение с основния прокурор Сотир Цацаров, който го попита къде е мястото на прокуратурата. “Прокуратурата би трябвало да бъде в границите на правосъдната власт ”, безапелационен е Чолаков и се стимулира с това, че сега всички актове на прокуратурата подлежат на правосъден надзор. Освен това той добави, че в случай че обвинителите бъдат извадени от правосъдната власт и минат към изпълнителната, те ще бъдат подвластни от съответния министър.

Георги Чолаков има над 25 години общ юридически стаж, от които над 10 години като арбитър. Постъпва в правосъдната система през 1992 година като стажант-съдия в Окръжен съд – Сливен, а от 20 юли 1992 година е арбитър в Районен съд – Котел, където от 14 декември 1992 година до 11 март 1993 година е ръководител. В интервала 1993 година – 1995 година оглавява Районен съд – Сливен, след което работи като юрист. След извоюван конкурс на 14 май 2007 година заема служба “съдия ”, а след това става заместник-председател на Административен съд – Сливен. В интервала 1 март 2009 година До 1 март 2012 година е нотариус, след което постъпва като арбитър във Върховния административен съд. От 1 юли 2013 година и все още е ръководител на второ поделение там. Георги Чолаков има преподавателска процедура в Националния институт на правораздаването по проблеми, свързани с използването на Закона за устройство на територията и на Закона за кадастъра и имотния указател.

Изборът не бе сделка, а съревнование

“Нося отговорност за всички сътрудници и желая да запазя доверието им ”. Това съобщи през вчерашния ден Георги Чолаков, минути откакто беше определен. Той опроверга изрично изказванията на Лозан Панов, че гласуването във Висш съдебен съвет било “избор на тишината ”.

“ВСС одобри разпоредбите в този тип, ние – претендентите, подадохме документи, представихме своите кандидатури, които още през юни бяха качени на уеб страницата на Висш съдебен съвет. Този избор не беше контрактуван, за мен беше съревнование от самото начало. Не съм принуждавал и не съм заплашвал никого да ме поддържа. Колкото до връзките ми с господин Панов, те са колегиални, всеки ще отстоява своите ползи във Висш съдебен съвет ”, сподели в първите си мнения новият ръководител на Върховен административен съд.

За него

Няма арбитър, който да отхвърли професионализма му

Чолаков е извънреден експерт и няма арбитър, който да го отхвърли. Задачите на идващия ръководител, съгласно моето виждане, са да обезпечи тази среда, която да обезпечава успеваемостта на работата. Председателят на Върховен административен съд е задължен да обезпечи подобен микроклимат, при който съдиите да изпитват наслаждение от работата, която правят. Това, което е посочил досега, както към съдиите, по този начин и към администрацията, с изключение на задълбочено познаване на проблемите в административното право, го прави най-хубавият претендент. Няма по какъв начин повече от половината от сътрудниците да го поддържат, в случай че имаха друга оценка. Това са висши съдии, те доста мъчно биха били манипулирани. Те имат свое мнение и го отстояват.

Георги Колев, сегашен ръководител на Върховния администивен съд

Свидетел съм на неговото израстване

В огромна част от професионалния ми живот сме били сътрудници и съм била очевидец на неговото кадрово развиване. Чувствам се длъжна да споделя моите усещания. Няма да диференцирам претендентите на добър и на не толкоз добър. Ще ги разгранича по професионални качества. Но дано не приказвам единствено от свое име – надали толкоз доста съдии, които са от пленума на Върховен административен съд, с дълъг стаж, са създали неверен избор или им е било безразлично кой ще им бъде ръководител.

Юлияна Колева, арбитър от Сливен и член на Висш съдебен съвет

Гордеем се с избирането му

Изключително съм задоволен от избора на Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд. Като правист го познавам от дълги години и мога да кажа, че е съвършен в работата си. Всеки сливенец би трябвало да се гордее с избора му на този почитан пост в правосъдната ни система.

Димитър Митев, ръководител на Общинския съвет в Сливен, юрист
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР