Геолози от университета в Кобе са открили край бреговете на

...
Геолози от университета в Кобе са открили край бреговете на
Коментари Харесай

Геолози от Кобе откриха супервулкан, който скоро ще убие 100 милиона японци

Геолози от университета в Кобе са разкрили край крайбрежията на Япония супервулкан, който съдължа 34 кубични километра магма. Предполага се, че той може да изригне в идващите 100 години и да убие 100 милиона души. Изследването е пубикувано в сп. Scientific repots, предадоха информационните организации.

Учените са изследвали калдерата Кикай — кратер на вулкан, чието изригване преди 7300 години е унищожило цивилизацията в Южна Япония. Изследователите са разкрили във вулкана купол с радиус 10 километра и височина 600 метра, съдаржащ голямо количество магма.

След като са изучили неравностите по морското дъно, създателите на проучването са стигнали до извода, че куполът нараства. Те считат, че това може да приключи с мощно изригване, което ще провокира гигантско цунами. То ще доближи крайбрежието на Китай, Южна и Северна Америка.

Освен това във въздуха ще бъде изхвърлено колосално количество пепел, което ще докара до настъпването на " вулканична зима " на огромна част от територията на Япония. Според плановете на учените вероятността от сходно апокалиптично събитие е 1% през идващите 100 години.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР