Геолози от Куинсленд, Австралия, откриха уникален вид бактерия, който превръща

...
Геолози от Куинсленд, Австралия, откриха уникален вид бактерия, който превръща
Коментари Харесай

Как бактерия превръща малки парченца злато в огромни късове

Геолози от Куинсленд, Австралия, откриха неповторим тип бактерия, който трансформира дребни късчета злато в цели парчета, написа Profit.bg.

Откритието ще разреши на фирмите, занимаващи се с извличане на благородния метал, да преработят преди непотребното злато в уместно за търговски цели.

В електронните боклуци има доста злато, споделя професор Франк Рийт от университета в Аделайда.

Той споделя, че се нуждаем от технология, която не вреди на здравето и околната среда, която „ възвръща “ благородния метал от всеки един смарт телефон или компютър, който през днешния ден използваме. Подобни технологии сега не са доста екологични, а би трябвало да бъдат такива.

Това може да се промени, в случай че бактерията в действителност се окаже ефикасен инструмент.

През 2016 година електронните боклуци, измежду които употребявани телефони, компютри и тв приемници, се правят оценка на 84 милиарда $ като рециклируем материал, в това число 29 милиарда $ от тях идват от златото.

Рийт и неговият екип работят в съдействие с новозеландската компания Mint, с цел да намерят решение на казуса. Те желаят да употребяват бактерията, която въздейства на златото.

Работим с електронни боклуци като суровина и желаеме да създадем развой, в който се употребяват микроби като метод за филтриране на благородните метали от микса от други метали, изяснява шефът на Mint доктор Оли Кръш.

Бактерията работи, като отстранява другите метали и свързва златните частици. Зърно по зърно те се трансформират в парчета.

Процесът обаче е муден. Той може да отнеме сред 17 и 58 години. Поради това учените работят върху технология за ускорение за по-бързи резултати.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР