Гениалният британски математик Алън Тюринг, който е разбил германските тайни

...
Гениалният британски математик Алън Тюринг, който е разбил германските тайни
Коментари Харесай

Алън Тюринг, кастриран заради хомосексуалността си, е новото лице на банкнота от 50 паунда

Гениалният английски математик Алън Тюринг, който е разрушил немските секрети кодове по време на Втората Световна война, само че беше скопен поради хомосексуалността си, е новото лице на банкнотата от 50 паунда.

Бащата на компютрите и изкуствения разсъдък е определен от лист на близо 1000 номинирани учени, измежду които и физикът Стивън Хоукинг .
 
Ликът на математика Алън Тюринг ще се появи на новата банкнота от 50 английски лири до края на 2021 година , разгласи гуверньорът на Банката на Англия Марк Карни , който посочи, че Тюринг е както татко на компютърните науки и изкуствения разсъдък, по този начин и воин от войната.
 
 Gulliver/Getty Images

 
Тюринг е най-известен с работата си за секретния план във военната база " Блечли парк ", която има за цел да разкодира шифъра за свръхсекретни известия на немската войска с машината „ Енигма “ по време на Втората международна война. Математикът оказва помощ за усъвършенстването на високоскоростния електромеханичен компютър „ Бомбата “, който тества хиляди благоприятни условия за разтрошаване на шифъра на нацистите. Там Тюринг се сближава с единствената си жена помощник – Джоан Кларк . В документалния филм „ Странните живот и гибел на доктор Тюринг “ тя си спомня по какъв начин той й предлага брак.-->

 
„ Предполагам фактът, че съм жена ме отличаваше от останалите. Правихме някои неща дружно – ходихме на кино, да вземем за пример. Беше изненада, когато ми сподели, мисля, че точните му думи бяха „ Ще обмислиш ли да се омъжиш за мен? “. Но каква беше изненада, че в действителност не се поколебах да отговоря „ Да “. След това той коленичи до стола ми и ме целуна. На идващия ден, когато се разхождахме след обяд ми сподели, че има хомосексуална пристрастеност. Естествено това ме разтревожи малко, защото знаех, че това е нещо съвсем сигурно непрекъснато, само че продължихме дружно “.
 
Криптоаналитикът Шон Уайл пък споделя, че не са знаели преди края на Втората Световна война, че Тюринг е хомосексуален. " Поне аз не знаех. Може би Джоан Кларк знаеше. Вероятно това е една от аргументите за развалянето на годежа им. Добре, че хората от тайните служби не знаеха, тъй като щяха да го уволнят и можеше да загубим войната ", споделя той.
 
 Алън Тюринг банкнота Gulliver/Getty Images

 
Алън Тюринг има решаваща роля за създаването на компютрите и изкуствения разсъдък. През 1937-та, едвам 25-годишен, разгласява научна публикация за концепцията, добила по-късно известност като „ Машината на Тюринг “ . Тя се счита за основа на актуалните изчислителни технологии. През 1950 година предлага популярният „ Тест на Тюринг “ , който ревизира дали машините могат да разсъждават. През 1952 година Тюринг е наказан за хомосексуалността си, която по това време е закононарушение във Англия . Избира химическа кастрация, с цел да избегне затвор , а две години по-късно, на 41 години, поставя завършек на живота си, като изял ябълка, потопена в цианид. Едва през 2009-та, след социална акция за реабилитацията му, английският министър председател Гордън Браун се извинява публично за отношението на страната към Тюринг , а през 2013 година кралица Елизабет II го помилва посмъртно.

Ликът на Алън Тюринг е определен за новата 50-паундова банкнота от лист с близо 1000 учени, измежду които са физикът Стивън Хоукинг и математичката Ада Лъвлейс .
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР