Генеративният изкуствен интелект, станал популярен в последната година, е най-сериозният

...
Генеративният изкуствен интелект, станал популярен в последната година, е най-сериозният
Коментари Харесай

Генеративният AI е страхотен риск и възможност - трябват регулации

Генеративният изкуствен интелект, станал известен в последната година, е най-сериозният кратковременен риск за човечеството, твърди Световният стопански конгрес в отчет за рисковете пред света през 2024 година

Причината е, че множеството AI принадлежности вършат налични редица способи за основаване на дезинформация. Генеративните чатботове могат да основават голямо количество подправени текстове стремително, AI за генериране на глас може да имитира обществени персони доста по-точно и безапелационно от преди, а генераторите на изображения и видео се развиват бързо и могат да създат манипулирани изображения със скорост, недостижима за досегашния програмен продукт.

А в идващите две години близо 3 милиарда души по света ще гласоподават в избори - и към този момент виждаме образци за операции в изборни акции по света, направени по-убедителни благодарение на AI.

Предварителният отчет за световните опасности за 2024 година на СИФ се основава на гледните точки на 1200 специалисти по риска, политици и водачи в промишлеността по целия свят. Рискът от AI е регистриран като по-висок от тежките метеорологични феномени, обществената поляризация и киберсигурността. Разбира се, тези проблеми са директно свързани един с различен.

Разбира се, от СИФ не отхвърлят и страхотния капацитет на AI в науката, медицината и в голям брой промишлености.

За понижаване на рисковете е основно бизнесът и държавните управления по света да работят дружно за основаването на устойчиви и съответни регулации. Според отчета това ще е от изгода за всички, освен за създателите и техните авторски права, фирмите, които би трябвало да се приспособяват към свят с генеративен AI, само че и за жителите. Препоръчват се и дейни просветителни акции против дезинформацията и в използването и отбягване на злоупотребата с изкуствен интелект.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР