Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Съвета за сигурност

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова Съвета за сигурност
Коментари Харесай

Хаити настоява за изпращане на международни въоръжени сили в страната

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани Съвета за сигурност на международната организация незабавно да прегледа настояването на Хаити за изпращане на интернационалните профилирани въоръжени сили, които да оказват помощ за справяне с филантропичната рецесия в страната, съобщи Ройтерс.

Говорителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик сподели, че Гутериш „ продължава да е съществено смутен от обстановката в Хаити, където има разпространяване на холера посред доста утежняване на сигурността, което сковава страната “.

Правителството на Хаити упълномощи в петък премиера Ариел Анри да изиска от интернационалната общественост „ профилирана въоръжена мощ “ за справяне с рецесията, провокирана от блокирането на основния терминал за гориво в страната, довело до тежък дефицит.

Коалиция от банди блокира терминала предишния месец. Липсата на гориво сковава превоза и принуди предприятия и лечебни заведения да спрат работа. Стигна се също до дефицит на бутилирана вода в миг, когато в страната има разпространяване на холера, за чието преодоляване е нужна хигиена и чиста вода.

Дюжарик сподели, че Гутериш е изпратил писмо до Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с разновидности за оказване на засилена поддръжка на Хаити във връзка с сигурността.

В писмото генералният секретар предлага една или няколко страни да изпратят „ сили за бързо деяние “, които да оказват помощ на полицията в Хаити да се оправи със опасността от въоръжените банди. Той не предлага силите да бъдат изпратени от Организация на обединените нации. Според него Съветът за сигурност би трябвало просто да приветства сходни сили. Гутериш отбелязва, че може да укрепи потенциала на Организация на обединените нации за поддържане на помирение или филантропични договорености и да обезпечи съгласуваност на напъните с възможни интернационалните сили.

Миротворци на Организация на обединените нации бяха изпратени в Хаити през 2004 година след протест, довел до свалянето от власт и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Те напуснаха страната през 2017 година и бяха сменени от полицейски сили на Организация на обединените нации, които си потеглиха през 2019 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР