Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че светът

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди днес, че светът
Коментари Харесай

Безпрецедентна глобална криза! Страшни думи на Гутериш

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш предизвести през днешния ден, че светът е изправен пред злополука поради задълбочаващия се дефицит на храни, съобщи Асошиейтед прес.

Във видеобръщение към представителите на десетки богати и разрастващи се страни, събрали се в Берлин, Гутериш акцентира, че войната в Украйна е задълбочила усложненията, провокирани от измененията в климата, коронавирусната пандемия и неравномерното произвеждане, съобщи БНР. По думите му всичко това е довело до " невиждана световна рецесия на апетит ", засегнала към този момент стотици милиони хора.   " Има действителен риск от апетит на доста места през 2022 година ", сподели той и добави, че през 2023 година " може да бъде още по-зле ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации означи, че жътвата в Азия, Африка и двете Америки ще пострада, защото фермерите по света се мъчат да се оправят при нарасналите цени на торовете и енергийните източници. " Проблемът с достъпа до храни от тази година ще се трансформира през идната година в световен дефицит на храни ", предвижда той и съобщи, че " никоя страна няма да бъде ваксинирана против обществените и икономическите въздействия на тази злополука ".

Германската външна министърка Аналена Бербок, която е хазаин на срещата в Берлин, назова " изцяло несъстоятелни " изказванията на Русия, че дефицитът от храни се дължи на западните наказания против нея поради нахлуването ѝ в Украйна. Според Бербок през май и юни тази година Русия е изнесла същите количества зърно, както през май и юни 2021 година Тя се причисли към позицията на Гутериш, че разрастващата се хранителна рецесия по света се обуславя от няколко фактора. " Именно войната на Русия против Украйна обаче трансформира вълната в цунами ", сподели в умозаключение немската външна министърка.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР