Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски
Коментари Харесай

Гутериш: Не пилейте парите за стимулиране на икономиката за изкопаеми горива

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш  Антониу Гутериш Антониу Гутериш е португалски политик. Гутериш е роден в Лисабон на 30 април 1949 година в религиозно прикани през днешния ден държавните управления да не пилеят средствата за икономическо възобновяване, подкрепяйки индустрии на изкопаеми горива, които способстват за световното стопляне, съобщи Асошиейтед прес.

Говорейки на виртуална конференция за климатичните промени, Гутериш означи, че страните могат да поемат по два пътя, когато активизират трилиони долари от парите на данъкоплатците за икономическо възобновяване след пандемията от ковид, предава Българска телеграфна агенция.

Можем да пилеем пари за изкопаеми горива от предишното и това е пътят на по-голямото замърсяване, или да да влагаме в технологии на бъдещето, възобновима сила, решения, които се опират на природата, резистентен превоз и зелени технологии, сподели той.

Само единия от двата пътя е рационалният, добави Гутериш. Шефът на Организация на обединените нации акцентира, че огромни вложители към този момент изтеглят парите си от индустриите, които доста замърсяват околната среда, изключително въглищата.

Без дотациите на данъкоплатците те са банкрутирали компании, съобщи Гутериш. По думите му построяването на нови фабрики за възобновима сила към този момент е по-евтино, в сравнение с да се продължи експлоатирането на съвсем две пети от съществуващите в света въглищни електроцентрали.

Някои страни, в това число подвластната от въглищата Германия, неотдавна се съгласиха да прекратят използването на въглища за електричество поради голямото количество въглероден диоксид, създаден при изгарянето им.

В Съединени американски щати доста въглищни електроцентрали бяха затворени през последните години от 2010 година и никоя от огромните енергийни компании не построи нова, макар че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изрази поддръжка за въглищната промишленост.

Призивът на Гутериш към държавните управления да престанат да субсидират фирмите за изкопаеми горива беше подет и от артиста и някогашен губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер, който оказа помощ за организирането на Австрийската международна среща на върха във Виена.

Когато чуем, че държавното управление възнамерява да похарчи за подкрепяне на изкопаемите горива пари, предопределени за стимулиране на стопанската система, би трябвало да се запитаме: откакто вложителите не поддържат тези компании, които са в крах, за какво данъкоплатците би трябвало да го вършат?, съобщи Шварценегер във видеовръзка с Лос Анджелис.

Ефективното потребление на средствата включва повишение на енергийната успеваемост на постройките и устойчивостта им към атмосферните условия, инсталирайки енергийно ефикасни приложения, коли с различни горива и засаждане на дървета, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР