Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в четвъртък за

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова в четвъртък за
Коментари Харесай

Шефът на ООН Гутериш призовава за „обединен“ отговор на заплахите от ИИ на срещата на върха в Обединеното кралство

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш прикани в четвъртък за „ единен, резистентен, световен отговор “ на заканите от изкуствения разсъдък (AI), до момента в който международните водачи се срещнаха във Англия, с цел да обсъдят рисковете, подбудени от бързото развиване на технологията.

Ръководителят на Организация на обединените нации сподели, че светът „ играе на догонване “ и би трябвало да „ изпревари вълната “, до момента в който приказва на встъпителната среща на върха за сигурността на ИИ, на която участваха политически, софтуерни и други водачи.

Двудневният събирането в Блечли Парк, северно от Лондон, стартира в сряда с публикуването на съглашение, подписано от 28 страни и Европейския съюз, признаващо „ нуждата от интернационалните дейности “.

Но в четвъртък висши представители от водещи народи се събраха публично, с цел да се извърнат Най-неотложните непосредствени закани на AI, с наличието на министър-председателя на Обединеното кралство Риши Сунак и вицепрезидента на Съединени американски щати Камала Харис.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони и ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен също се причислиха към държавни чиновници от Франция, Германия, Австралия и другаде, като както и водещи софтуерни фигури, в това число Илон Мъск.

В изказване Гутериш сподели, че AI рискува " вероятни дълготрайни отрицателни последствия " - върху всичко - от работни места до просвета - до момента в който концентрацията му в няколко страни и компании " може да усили геополитическото напрежение ".

Той също предизвести, че това може да „ изостри големите неравенства, които към този момент изтезават нашия свят “, изисквайки „ обединена, устойчива, световна тактика, учредена на многоликост и присъединяване на всички заинтригувани страни “.

Новите решения би трябвало да се основават на съществуващите правила, открити в хартата на неговата организация от 1945 година и Всеобщата декларация за правата на индивида, добави той.

„ Рискове “

Пускането на ChatGPT и други генеративни AI системи, които са в положение бързо да създават текст, изображения и аудио от елементарни команди на всекидневен език, завладя обществеността и предложи взор към капацитета на технологията.

Срещата съответства с стартирането на " нова " ария на Бийтълс, продуцирана благодарение на AI повече от четири десетилетия след първичното й записване като проява.

Но нововъзникващите технологии също провокираха опасения по отношение на проблеми, вариращи от загуба на работа до хакерски атаки и контрола, който хората фактически имат върху системите.

Сунак предвижда, че ще промени коренно обществото за бъдещите генерации, удряйки обезпокоителен звук в неотдавнашна тирада, предупреждаваща за евентуалните рискове.

Лидерът на Обединеното кралство възнамерява да „ обоснове световната отговорност за справяне с рисковете в с цел да се възползват от опциите на изкуствения разсъдък “, сподели неговият офис на Даунинг стрийт преди четвъртък.

Той се пробва да накара други страни да следват проектите на Обединеното кралство за държавно тестване и оценка на авангардни модели на изкуствен интелект, преди те да бъдат пуснати.

Лондон и Вашингтон тази седмица оповестиха основаването на институти, които да поемат предизвикването.

Харис сподели на делегатите за напъните на Съединени американски щати да помогне за разграничаването на достоверното основано от държавното управление цифрово наличие от наличието, генерирано от AI, и да предотврати потреблението на дискриминационни AI логаритми, сподели нейният офис.

„ Покойният Стивън Хокинг един път сподели, AI евентуално ще бъде най-хубавото или най-лошото нещо, което може да се случи на човечеството, " сподели Сунак на конференция, завършваща срещата.

" Ако можем да поддържаме съдействието, което насърчихме през последните два дни, аз надълбоко имам вяра, че ние може да го направи най-хубавият. "

" Екзистенциален "

Външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли сподели пред Агенция Франс Прес по-рано, че страните дават отговор на незабавната потребност от съгласуван отговор.

" Трябва да продължим скорост, която подхожда на скоростта на софтуерните промени, ние нямаме избор ", сподели той.

" И в действителност това, което виждаме, е желание(не) в международен мащаб, както на държавно равнище, по този начин и в комерсиалния свят, да се движи доста, доста бързо. "

Китай, който участва в сряда, не беше поканен на по-деликатни полемики на значително зад затворени порти през втория ден.

Те включваха представители от университетските среди и гражданското общество дружно с компании в челните редици на AI, като OpenAI, Anthropic, Гугъл DeepMind и Microsoft.

През идната година са планувани още срещи на върха за сигурността на AI за Южна Корея и Франция.

Главният изпълнителен шеф на SpaceX и Tesla Илон Мъск участва и на двата дни, описвайки събитието като „ навременно “.

„ Това е един от екзистенциалните опасности, пред които сме изправени, и е евентуално най-неотложният, в случай че погледнете графика и скоростта на напредъка “, сподели той.

В Рим министри от Италия, Германия и Франция приканиха за „ удобен за нововъведенията метод “ за контролиране на ИИ в Европа, като приканиха повече вложения, с цел да провокират Съединените щати и Китай.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР