Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че силите на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че силите на
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО няма да позволи връщане на насилието от деветдесетте години

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че силите на НАТО са подготвени да поддържат мира в Косово и " няма да разрешат връщане на насилието от 90-те години на 20 век ", заяви сръбската телевизия РТС и Българска телеграфна агенция.  

В изявление за немския вестник " Велт " Столтенберг прикани Белград и Прищина да се върнат към договарянията с посредничеството на Европейски Съюз, акцентирайки, че този път е единственото стабилно средство за реализиране на дълготраен мир за всички общности.

" Искам да стане ясно, че силите на НАТО са подготвени да запазят мира в Косово. Няма да позволим насилието от 90-те години да се върне “, сподели Столтенберг.

По думите му НАТО е ангажирана с поддържането на мира и сигурността в целия район и е доста значимо да се положат спомагателни дипломатически старания за разрешаването на въпроса за Косово.

След събитията в село Банска в северната част на Косово на 24 септември страните-членки на НАТО усилиха броя на членовете на задачата КейФОР в Косово до към 4500 бойци.

По време на обръщението си на конференцията на алианса в Будва заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана посочи, че командващият войските на НАТО в Косово е в непрекъснат контакт с всички свои съществени събеседници, в това число ръководителите на косовските сили за сигурност и на сръбските сили. Той повтори, че КейФОР ще подхващат всички нужни дейности, с цел да изпълнят задачата си според резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, т.е. поддържане на безвредна среда и независимост на придвижване за всички общности в Косово.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР