Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът няма
Коментари Харесай

Столтенберг и Заев: Спорът за името може да се реши, няма план „Б”


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът няма проект „ Б ” за влизането на Република Македония в пакта. „ Спорът за името може да се реши ”, сподели Столтенберг на взаимна конференция с премиера на Македония Зоран Заев.

Спорът за името с Гърция би трябвало да бъде решен. Няма друга опция страната да се причисли към НАТО. Това беше очебийно на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008, а по-късно повторено на срещата на върха в Уелс през 2014 и във Варшава през 2016, означи Столтенберг.

Имате огромен поврат в промените, само че би трябвало да сме реалисти. НАТО взема решения с консенсус. Ето за какво в действителност се надявам, че ще разрешите разногласието за името и поздравявам новия подтик в договарянията. НАТО не може да позволи разногласието за името и да направи оферти, които сами би трябвало да определите, сподели Столтенберг.

Що се отнася до неоправдателната присъда от Хага за краткотрайното съглашение, Столтенберг счита, че това е правосъдно решение, само че пактът взема политическо решение, което би трябвало да бъде контрактувано сред всичките 29 държави-членки.

Премиерът Заев оцени ролята на генералния секретар на НАТО като решаваща за същинското поощряване и поддръжка на македонските упования, че 2018 ще бъде историческа година за Македония, района, НАТО и Европейски Съюз.

Не мога да не изразя удовлетворението си от възобновения интерес на НАТО към Западните Балкани във значим и сензитивен геостратегически миг. Време е да се вкарат процесите на интеграция на всички страни в района, които желаят да бъдат част от фамилията на Северноатлантическия алианс. Ние сме подготвени да работим дружно за постигането на тази цел, акцентира министър-председателят Заев.

Голямо болшинство от нашите жители желаят участие в Европейски Съюз и НАТО. Правителството на Република Македония основава условия за създаване на народен консенсус с всички основни и решаващи политически субекти с президента на страната и опозицията за довеждане докрай на нашата интеграция в НАТО, сподели Заев.

Той акцентира, че държавното управление е твърдо ангажирано с вътрешния развой на промени, който укрепва и предизвиква македонската народна власт, с цел да бъде в сходство с политическите критерии за участие в НАТО. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР